Wat gebeurt er voor en met ons als het welzijn van onze toekomstige generaties in het heden wordt meegenomen? In 2022 keken we samen 20 tot 40 jaar vooruit. Door toekomstige generaties een stem te geven brachten we ‘de beweging van de toekomst’ samen vooruit. In meer dan 25 Plekberaden voor de Toekomst vroegen we ons af: “Wat de mooist mogelijke toekomst is van jouw dorp, stad of gemeente?”. De stem van de generaties die na ons zullen komen wordt hierdoor duidelijk hoorbaar.
Ook in 2023 kun je meedoen in het organiseren van Plekberaden in Nederland. Als je overweegt om als begeleider, buurtbewoner of vrijwilliger samen met anderen een Plekberaad te organiseren in jouw buurt: doe dan mee met de infosessie met Merlijn Twaalfhoven en Miranda Willems op donderdagavond 23 februari tussen 20:00 – 21:30 uur, online via zoom. Doe je mee? Hieronder kun je je via de email aanmelden.
Plekberaden voor de Toekomst
Representatie van toekomstige generaties door een zetel en een stem voor de toekomst? Om vandaag de stem van de toekomst na ons mee te nemen gaat de Gemeente Leiden actief de belangen van toekomstige generaties meenemen. Een motie hiervoor is in Leiden aangedragen en vervolgens aangenomen in de Leidse gemeenteraad. Zo wordt een stem gegeven aan de toekomst in de samenleving en wordt de toekomst meegenomen in de toekomstvisie. Leiden deed dit als onderdeel van het programma Leiden European City of Science 2022. Er zijn hier zelfs vijf Plekberaden georganiseerd over het onderwerp: ‘Wonen in de Toekomst’. De daaruit verkregen Inzichten en ideeën zijn met gemeentelijke wethouders gedeeld en worden opgepakt. Bekijk de Leidse Plekberaden over de toekomst in 2060.
“Prachtig goed voornemen voor 2023: We nemen belangen van toekomstige generaties actief mee in alle lagen van politiek, overheid en organisaties.” – Waarnemend Ombudspersoon Toekomstige Generaties, Jan van de Venis
Zeven Generaties Inleefoefening
Het includeren van de stem voor de toekomst vereist wat het Lab Toekomstige Generaties Toekomstdenken noemt. Het meenemen van de mooist mogelijke toekomst in beslissingen nu die effect hebben op onze achterkleinkinderen in 2100. De Zeven Generaties Inleefoefening is van betekenis in vergaderingen of andere samenkomsten. Deze oefening in Toekomstdenken kun je tijdens jouw evenement beluisteren en naderhand kan de vraag gesteld worden: hoe kunnen we vandaag goede voorouders zijn? Geïnspireerd? Doe de Zeven Generaties Inleefoefening.
“Het verbeelden van de mooist mogelijke toekomst geeft meer energie en positiviteit dan het analyseren van het heden of verleden. Ons inzetten voor een dergelijke toekomst gaat daardoor met meer motivatie en enthousiasme gepaard dan te bedenken hoe het allemaal mis kan gaan. Laten we allemaal onze schouders eronder zetten om een betere toekomst te realiseren voor alles en iedereen. Inclusief toekomstige generaties en natuur, door de echte verschuiving die nodig is mogelijk te maken. Van Ego naar Eco denken en doen. In gelijke kansen en in dienst van elkaar en (toekomstige) natuur.” – Plekberaden organisator in Haarlem, Lavinia Warnars
Geïnspireerd om ook mee te doen?
Iedereen kan de toekomst representeren en een stem voor de toekomst vertegenwoordigen. Wil je meer weten en meedoen in de landelijke beweging voor de stem van de lange termijn toekomst? Organisatoren- en begeleiders in Toekomstdenken vertegenwoordigen dit lange termijn denken in eigen context en omgeving. Toekomstdenken beoefenen we door stem te geven aan de generaties na ons. In de thematiek van Waterschapsverkiezingen en andere landelijke-, regionale- of lokale- toekomstvraagstukken. We geven iedereen de gelegenheid om in eigen omgeving het Toekomstdenken verder invulling en positieve beweging te geven.
Meedoen? Dat kan!
Als je overweegt om als begeleider, buurtbewoner of vrijwilliger samen met anderen een Plekberaad te organiseren in jouw buurt, doe dan mee met de infosessie, online via zoom. Op donderdagavond 23 februari tussen 20:00-21:30 uur. Warm welkom! Meld je aan via email: miranda@labtoekomstigegeneraties.nl.