DRIFT, Saldafon Sustainability en Het Groene Brein nodigde lokale bestuurders en circulaire initiatiefnemers uit om in dialoog te gaan over de toekomst van de provincie. Namens de provincie werden de individuen en maatschappelijke partijen uitgenodigd om mee te denken over de sociale gevolgen in de provincie van een transitie naar een circulaire samenleving. Het Lab Toekomstige Generaties (Lab TG) nam de deelnemers mee in het lange termijn perspectief voor de regio.
De transitie naar een circulaire samenleving is een sociaal-economisch vraagstuk rondom de verdeling van lusten en lasten, eigenaarschap, toegankelijkheid en inclusie. Tijdens deze dialoogsessie zochten we de verbreding op vanuit dit vraagstuk. Het Lab TG werd uitgenodigd om de deelnemers mee te nemen in het lange termijn perspectief. Wat gebeurt er als we de mooist mogelijke toekomst voor onze kleinkinderen meenemen?
Vanuit verschillende perspectieven en invalshoeken deelden we het gesprek over de maatschappelijke gevolgen voor iedereen in de regio. Waar gaan we naartoe in de opkomende toekomst en wat betekent dat voor de buurman en mijzelf als we spreken van een circulaire economie? Wat zijn de maatschappelijke gevolgen voor diverse sociale groepen in de samenleving als we de circulaire transitie voorop stellen in deze ontdekkingstocht? Dat zijn de vragen waar de aftrap van dit creatieve proces mee begon. De deelnemers waren bij de start door het Lab gevoed en opgeladen met het lange termijn perspectief.
Vanaf de start en het was fantastisch om te merken hoe dit de mensen een scherpe invalshoek gaf voor de dialoog. De samenwerkende partners worden enorm bedankt voor deze samenwerking en we zien uit naar de inzichten en lessen voor de toekomst van de provincie:
De Inleefoefening van het Lab TG bracht de zeer diverse deelnemersgroep tot het delen van belangrijke waarden die ten grondslag liggen aan een circulaire samenleving; samen redzaam, lokaal, bloei in plaats van groei, natuur centraal, ontgroeien, verbinding. Dat gaf een mooie richting aan de rest van de middag, waarin we samen keken naar de risico’s van deze transitie en welke groepen mensen we dreigen te vergeten mee te nemen. Dat is echt de meerwaarde van de Inleefoefening van het Lab TG.