Trainingen in Toekomstdenken: doe mee op 7, 14 of 16 september in Utrecht

De toekomst ligt in onze handen, en daardoor zijn we in de positie om een betere toekomst te creëren, niet alleen voor onszelf maar ook voor volgende generaties. In de maand september organiseren The Turn Club, het Ministerie van de Toekomst en het Lab Toekomstige Generaties: de Week voor Toekomstige Generaties. Samen geven we een impuls aan de lange termijn toekomst voor de generaties van morgen. Hoe maken we wensen, dromen en idealen voor onze wereld tastbaar, zichtbaar en voelbaar? Dat doen wij door op plekken, in buurten, wijken en dorpen samenkomsten te organiseren.

Word jij ook Toekomstdenker, gewoon bij jou in de buurt? Kijk mee!

Gewoon bij jou in de buurt

Door middel van Toekomstdenken kunnen we de basis leggen voor toekomstige generaties. Dit betekent dat we de acties en beslissingen in onze vergaderingen en organisaties ook maken vanuit het perspectief van onze (achter)kleinkinderen die in het 2050 of 2100 leven. Hoe doen we dat? Om dit in de wereld te zetten, nodigen we je uit om het initiatief te nemen ook een Plekberaad of Toekomstraad te organiseren. Een Plekberaad en ToekomstRaad hebben beiden in iedere context een thema met het oog op toekomstige generaties. Een ToekomstRaad gaat niet perse over de omgeving van een plek, maar wel over een thema voor de generaties van morgen. Kies een vorm die past bij jouw omgeving.

‘Bottom-up’ beraad van de toekomst 

Een beraad voor de toekomst is een kleinschalige samenkomst met 20-30 mensen en duurt ongeveer 2,5 uur. Het beraad start door middel van een ‘brandend’ en urgent thema met het oog op de toekomst. Het resulteert in concrete acties en beslissingen met oog voor het thema van het beraad. Het is ‘bottom-up’ en het eigenaarschap ligt bij de mensen. Idealiter werk je samen toe naar de verankering van de lange termijn belangen in de democratie van de gemeente. Met als doel dat de stem van de toekomst mee wordt genomen in besluitvorming.

Jij bent hard nodig! Ambitie: 342 gemeenten in Nederland

Daar ben jij als initiatiefnemer dus hard bij nodig en daar helpen we je dus ook heel graag een handje bij! De training in Toekomstdenken is gratis en voor iedereen toegankelijk. Dit duurt 2,5 uur en geeft je toegang tot het receptenboek voor het Plekberaad en de Toekomstraad. 

Lijkt het je leuk om mee te doen en initiatiefnemer te zijn voor een Plekberaad of Toekomstraad in jouw gemeente? Onze landelijke ambitie is om samen het lange termijn-perspectief een plek te gunnen in al de 342 gemeenten van Nederland. Doe mee als je wilt!

Klaar voor? We streven naar verankering van de belangen voor de toekomst in iedere gemeenten

De trainingen vinden plaats op de Maliebaan in Utrecht. Je kunt praktisch kiezen tussen donderdag 7, donderdag 14 of zaterdag 16 september (van 14:30-17:00 uur). Meld je aan voor een van de trainingen via het aanmeldformulier. We raden je aan om dit met minimaal 2 of 3 mensen uit jouw omgeving in samenwerking op te pakken. Jouw teamleden zijn uiteraard ook van harte welkom! De Week voor Toekomstige Generaties is gestart en wordt aangeboden door deze initiatiefnemers:

Doe je ook mee in de Week voor Toekomstige Generaties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *