Vandaag organiseert de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit de tweede Nationale Dialoog Bouwcultuur, in samenwerking met onder meer The Turn Club, Ministerie van de Toekomst en het Lab Toekomstige Generaties. Deze dag staat in het teken van het grote aantal urgente en uiteenlopende opgaven waar we voor staan. Met elkaar gaan we de toekomst van Nederland veranderen, een culturele daad.
We zijn samen verantwoordelijk voor een collectieve omgevingskwaliteit en het is daarom belangrijk om het met elkaar te hebben over welke toekomst ons land heeft en hoe we het gaan aanpakken. Dat gaat over bouwen, zeker, maar ook over gezondheid, over voedsel, natuur, economie, over samenleven, geluk en schoonheid. Hoe kunnen we het belang en het welzijn van de toekomstige generaties meenemen in beslissingen voor de bouw, omgevingskwaliteit en cultuur voor morgen en vandaag?
In ontwikkeling van de opgaven voor de nationale bouwcultuur, ontdekken we hoe we de belangen en de stem van toekomstige generaties mee kunnen nemen in belangrijke beslissingen. In het Plekberaad voor de Toekomst, staan we vandaag stil bij de mooist mogelijke toekomst voor de bouwcultuur in Nederland. Hoe zou het zijn als we de stem van de toekomst vertegenwoordigen en collectief stem geven aan de belangen van de toekomst?
Het Plekberaad is kleinschalig en bottom-up voor de duurzame toekomst van een plek. In het Plekberaad worden bewoners en betrokken actoren uit de omgeving uitgenodigd om mee te doen en het initiatief te nemen. Samen geven we stem aan de toekomst, bij invulling van mogelijke toekomstvisies alsook bij concrete afspraken voor de toekomst van gemeenten, steden of buurten. Dit betekent speelruimte voor buurtbewoners om elkaar te horen, mee te denken, te ontwerpen en te bouwen aan de toekomst van hun plek, buurt of gebied. Daarvoor kun jij ook het initiatief nemen, waarbij je support kunt verwachten van ons als samenwerkende organisaties.
Tijdens de Nationale Dialoog Bouwcultuur verkennen we twee verschillende facetten van de opgaven, in de variërende schaalgroottes en de relaties daartussen: van praktijk naar governance, in gesprek met burgers, professionals, ontwerpers, ondernemers en overheid. Er worden inspirerende voorbeelden gedeeld, we gaan in gesprek met elkaar en we gaan aan het werk. We maken afspraken voor de toekomst.