
De Toekomstbouwplaats
Bouwen aan een Toekomst voor alle generaties
Wat zijn Toekomstbouwplaatsen?
Toekomstbouwplaatsen zijn creatieve, regionale ontmoetingsplaatsen waar verschillende generaties samenkomen om te werken aan een toekomstbestendige samenleving. Toekomstbouwplaatsen kunnen door middel van diverse methoden en tools voor langetermijndenken aangepakt en opgebouwd worden. Denk bijvoorbeeld aan lange termijn toekomststrategieen zoals, inleefoefeningen, Toekomstraden en Plekberaden. Hier verbinden we:
Langetermijndenken
We kijken verder dan de waan van de dag en richten ons op de impact van onze beslissingen op toekomstige generaties. We activeren de focus voor de generaties na ons in complexe vraagstukken met oog voor de lange termijn effecten.
Brede Welvaart voor nu en later
We streven naar een welvaart die verder gaat dan economische groei en ook rekening houdt met sociaal, ecologisch en persoonlijk welzijn. Met de focus op toekomstige generaties gaan we samen op zoek naar wat dat voor hen en ons zou kunnen betekenen.
Institutionele verankering
We zoeken naar manieren om langetermijndenken structureel in te bedden in beleid en besluitvorming, zowel lokaal als landelijk; vanuit de regio.
Bottom-up participatie
We geloven in de kracht van de gemeenschap en stimuleren actieve betrokkenheid van burgers bij het vormgeven van hun eigen toekomst – met oog voor het belang en welzijn van onze achterkleinkinderen in 2050-2100. Wij geven toekomstige generaties een stem.
Waarom Toekomstbouwplaatsen?
De uitdagingen van vandaag – klimaatverandering, sociale ongelijkheid, economische transities – vragen om een nieuwe manier van denken en handelen. Toekomstbouwplaatsen bieden een platform om:
1) Actie te initiëren
Concrete stappen te zetten richting een duurzame en rechtvaardige toekomst – waar er daadwerkelijk effect ontstaat en de geluiden van de volgende generaties actief meegenomen worden in beleid en besluitvorming. De lange termijn toekomst krijgt nu idealiter institutionele inbedding.
2) De stem van toekomstige generaties te laten horen
Ervoor zorgen dat hun belangen worden meegenomen in de besluitvorming van vandaag, door ons.
3) Dialoog en strategische samenwerking te faciliteren
Verschillende perspectieven samenbrengen en bruggen bouwen tussen generaties en de regionale betrokkenen alsook beïnvloeders.
4) Creativiteit te stimuleren:
Innovatieve strategieën oplossingen te bedenken voor complexe vraagstukken – met betrokkenen en beïnvloeders aan tafel.
Onze aanpak
We hanteren een aanpak die is gebaseerd op de volgende principes:
* Co-creatie
We werken samen met lokale partners, jongeren, ouderen, experts en beleidsmakers – met diverse niveaus en achtergronden – zowel praktisch als theoretisch opgeleid.
* Praktijkgerichtheid
We vertalen ideeën naar concrete acties en projecten die invloed hebben op besluitvorming en beleid in de regio.
* Schaalbaarheid
We ontwikkelen methoden en instrumenten die breed toepasbaar zijn – met oog voor complexe vraagstukken.
* Inspiratie
We laten zien dat een betere toekomst mogelijk is en motiveren anderen om in actie te komen. We doen dit door in de schoenen van onze achterkleinkinderen te gaan staan en vanuit daar de toekomst vorm te geven en daadwerkelijk te maken!
Wat kun je verwachten in 2025-2027?
In 2025-2027 willen we een actief netwerk van 10-12 regionale Toekomstbouwplaatsen realiseren, die dienen als broedplaatsen voor langetermijndenken en innovatie – met focus voor de belangen van het welzijn voor de generaties vandaag en zij die nog moeten komen. Hier zullen we:
Events en workshops organiseren: om kennis te delen, vaardigheden te ontwikkelen en concrete projecten te starten – om de Toekomstbouwplaatsen sterk verhaal te geven.
Een toolkit ontwikkelen: met praktische instrumenten en methoden om langetermijndenken in de praktijk te brengen. Deze volgt hier op deze pagina.
Best practices verzamelen: en delen om anderen te inspireren en te laten zien wat er mogelijk is – wat er werkt / wat nog niet; praktische handvatten in actie.
Een publiekscampagne lanceren: om het bewustzijn te vergroten en meer mensen te betrekken bij de beweging.
Institutionele verankering: We zoeken naar manieren om langetermijndenken structureel in te bedden in beleid en besluitvorming, zowel lokaal als landelijk.
Doe mee!
Wil jij ook bouwen aan een toekomst voor alle generaties? Word onderdeel van de Toekomstbouwplaats beweging!
- Organiseer een Toekomstbouwplaats in jouw regio
Met onze toolkit en ondersteuning kun je zelf aan de slag. De toolkit volgt later, we beogen deze voor de zomer gereed te hebben om regionaal toe te passen. - Word partner
Werk samen met ons aan concrete projecten en initiatieven. We bestaan nu uit een coalitie van SDG Nederland, SBI Landgoed Zonheuvel, Het Earth Charter en One World Citizens en geven samen vorm aan de strategie door een actieve stuurgroep. Warm welkom. - Deel je ideeën en volg ons!
Laat je stem horen en inspireer anderen met jouw verhaal. Blijf op de hoogte van onze activiteiten en evenementen. #toekomstbouwplaats #langetermijndenken
Succesverhalen
Hieronder delen we enkele inspirerende voorbeelden van Toekomstbouwplaatsen die al hebben plaatsgevonden en impact hebben gemaakt. We bouwen samen verder aan regionale succesverhalen!
Leiden: Langetermijndenken in de Raadszaal: In Leiden heeft de Toekomstbouwplaats – in de vorm van vijf constructieve Plekberaden – geleid tot een concrete verandering in het gemeentebestuur. Dankzij het jaarlijkse congres over toekomstige generaties en de “vergulde toekomstschoentjes” als herinnering, worden langetermijneffecten nu structureel meegenomen in de besluitvorming van de raad. Dit zorgt voor beleid dat rekening houdt met de behoeften van toekomstige generaties.
Utrecht: Actieagenda voor de Stem van Jongeren: De Toekomstbouwplaats in Utrecht heeft geleid tot de ontwikkeling van een actieagenda, waarmee jongeren worden geconsulteerd en hun stem wordt gehoord. Het doel is om jongeren meer invloed te geven op beleid en besluitvorming. In 2024 is deze actieagenda.
Contact
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem contact met ons op!
- Mail je vraag, interesse of verzoek voor mogelijke samenwerkingen naar projectleider Miranda Willems – miranda@labtoekomstigegeneraties.nl


