De Week voor Toekomstige Generaties: Samen Vooruitkijken naar een Duurzame en Intergenerationele Toekomst

Van 19 tot 25 september 2024 vond de jaarlijkse Week voor Toekomstige Generaties plaats, een krachtige (inter)nationale beweging die zich richt op het welzijn van toekomstige generaties. Dit jaar werd de week georganiseerd door Lab Toekomstige Generaties, in samenwerking met het Ministerie van de Toekomst en The TurnClub, en bracht een diverse groep van jongeren, maatschappelijke organisaties, academici en beleidsmakers samen.

Het doel? Een inclusieve dialoog creëren over de toekomst en de belangen van de generaties die nog komen. Wij geven toekomstige generaties een stem. De Nationale Opening vond plaats op 21 september bij Geofort in de Landelijke Ministerraad. Samen geven wij toekomstige generaties een stem. Meedoen in de intergenerationele beweging voor de mooist mogelijke toekomst. De impact op generaties die nog komen ligt nu in onze handen!

Een Inspirerende Week

Het traineeship op Landgoed Zonheuvel in Doorn was het kloppende hart van deze week. Hier kwamen trainees tussen de 20 en 30 jaar samen voor een zomerkamp waar ze hun ideeën konden ontwikkelen voor een nationale publiekscampagne. Hun betrokkenheid resulteerde in een krachtige boodschap die jongeren aanspoort om na te denken over hun impact op de wereld. De slogan “Welke stap zet jij voor onze toekomst?” weerklonk door heel Nederland en inspireerde velen om actie te ondernemen.

Verankering van Toekomstvaardigheden

Een belangrijk onderdeel van de week was de focus op vijf essentiële vaardigheden voor toekomstdenken: verbeeldingskracht, inleven, impact denken, voorleven en storytelling. Deze vaardigheden zijn cruciaal voor intergenerationele rechtvaardigheid en solidariteit. Door jongeren en ouderen samen te brengen, werd er gewerkt aan het versterken van deze vaardigheden, zodat zij als goede voorouders kunnen functioneren.

De Toekomstbouwplaats

De Toekomstbouwplaats fungeerde als een platform voor intergenerationele dialoog. Hier konden deelnemers van verschillende leeftijden hun visies voor de toekomst delen en ontwikkelen. Dit concept wordt verder uitgewerkt in samenwerking met maatschappelijke partners, zodat iedereen een stem krijgt in het vormgeven van hun omgeving.

Actieagenda voor de Toekomst

Tijdens de SDG Action Day op 25 september presenteerden jongeren een actieagenda met zes belangrijke punten. Deze punten zijn gericht op echte participatie, gemeenschapsbetrokkenheid, persoonlijke vaardigheden, natuurrechten, toekomstperspectief en verbindende taal. Deze agenda is niet alleen een oproep tot actie, maar ook een uitnodiging aan iedereen om deel te nemen aan het creëren van een betere wereld.

Een Krachtige Samenwerking

De Week voor Toekomstige Generaties heeft aangetoond dat samenwerking tussen verschillende generaties cruciaal is. Partners worden aangespoord om actief deel te nemen aan deze beweging, zodat we samen kunnen werken aan een duurzame toekomst. Het is duidelijk dat de stem van toekomstige generaties gehoord moet worden in elke beslissing die vandaag wordt genomen.

Met deze inspirerende week hebben we niet alleen bewustzijn gecreëerd over de uitdagingen waar we als samenleving voor staan, maar ook concrete stappen gezet richting verandering. De betrokkenheid van jongeren en de samenwerking met verschillende organisaties zijn essentieel om een sterke basis te leggen voor een duurzame toekomst.

We willen alle maatschappelijke organisaties en initiatiefnemers bedanken, waaronder partner vfonds, die deze unieke week mogelijk hebben gemaakt. Dank! Aan iedereen die zijn steentje bijdraagt. Samen staan we sterk.  

Laten we samen blijven bouwen aan deze beweging en ons inzetten voor de belangen van toekomstige generaties!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *