Generatiedenken voor de mensenrechten van toekomstige generaties

De wnd. Ombudspersoon Toekomstige Generaties was vorige week in Genève voor het VN Mensenrechtenexamen van Nederland. Tegenover het bekende ‘VN Palais des Nations’, waar de gesprekken plaats vonden, staat een groot kunstwerk: een stoel met een afgebroken poot. Ooit neergezet als stil protest tegen cluster munitie en landmijnen, maar voor ons en vanaf nu ook als teken van deze tijd: Een Toekomstoel die wankelt door een gebroken poot.

De symboliek is krachtig en dringend: zo gaan wij nu dus om met de belangen en rechten van toekomstige generaties. We nemen ze niet mee. Maken hun stoel wankel. Dat kan en moet anders. 

Om de mooist mogelijke toekomst te bereiken, moeten we juist nu de mensenrechten van toekomstige generaties centraal zetten. Zij krijgen deze rechten straks ook; wij nemen ze daarom nu al mee. Ook in relatie tot het milieu en ook qua verplichtingen voor bedrijven. Bekijk de oproep vanuit de tuin van het VN Palais des Nations:

Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties, Jan van de Venis

“Het gaat niet goed en mensenrechten spelen daar op dit moment geen rol. Terwijl juist mensenrechten ook toekomstige generaties centraal plaatsen en oplossingen bieden. Rekening houdend met toekomstige generaties betekent al vandaag een mooiere wereld creëren. Daarom de oproep vanuit Genève voor de Nederlandse overheid: wacht niet op de aanbevelingen van de VN die er hopelijk wel zullen komen. Maar, zorg ervoor dat je bij Tata Steel, bij de NAM, bij onze rivieren, bij de manier waarop we ons land indelen, bij de stikstof crisis, bij woning crisis en bij de klimaatcrisis: rekening houdt, met de belangen en de rechten van toekomstige generaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *