Hoe zou het zijn als we de generaties na ons een plekje geven in ons leven, in onze gesprekken en beslissingen?

Hoe zou het zijn als we de generaties na ons een plekje geven in ons leven, in onze gesprekken en beslissingen?

Dag voor dag leven we verder, vaak zonder oog voor de lange termijn toekomst en het welzijn van toekomstige generaties. Wat als we terugkijken op ons leven, in Nederland en elders in de wereld; voor wie hebben we dit dan gedaan? Wat gebeurt er als we de belangen en de stem van de toekomst wel een plek geven in 342 gemeenten; als vertegenwoordigers in de democratie van vandaag?

De Week voor Toekomstige Generaties (rond 25 september) is een bewust gekozen moment om ons collectief te verhouden tot de stem en de belangen van de generaties na ons. Door middel van een intentie die ons samen in staat stelt om een diep persoonlijke relatie met de toekomst te koesteren en het verleden los te laten. Om verder te experimenteren en te interveniëren; in dagelijkse evenementen zoals het Plekberaad of de Toekomstraad; of een andere geschikte vorm van samenkomen.

Het borgen van de belangen en de stem voor de toekomst

In Nederland is de stem voor de generaties na ons nog niet geborgd. Dan rijst de vraag: voor wie doen we het? Hoe geven we stem aan de generaties die nog komen? Die vraag verkennen we samen in en rondom de week. Gewoon bij jou in de buurt. Dit kan in de vorm van intergenerationele inleefoefeningen tijdens een collectief evenement of een vergadering. Of, nog specifieker: in een Toekomstraad of Plekberaad waarin we samen ruimte geven aan de mogelijkheden voor borging van de belangen en de stem voor generaties van morgen. We hebben heel veel verhalen van ons verleden en nog heel weinig van onze toekomst.

Experimenteren als goede voorouders voor toekomstige generaties

Graag nodigen we jou en jouw relaties uit om het initiatief te nemen, in een bijzondere samenkomst rond de Week voor Toekomstige Generaties. De week vindt jaarlijks plaats rond 25 september, 22-26 september 2023. We staan samen stil bij de belangen en de stem van de generaties na ons. De week vindt sinds 2022 plaats in heel Nederland, tijdens de SDG Action Days. SDG Action Days komen voort uit de mondiale overeenkomst voor de Sustainable Development Goals, om duurzaamheid te bevorderen en te bereiken. Hier en elders in de wereld. In 2022 organiseerden we samen meer dan 25 lokale Plekberaden door heel Nederland. Het thema van de SDG Action Days is in 2023 #acttogethernow.

Landelijke ‘zwerm’ van goede voorouders voor de toekomst

Dit landelijke netwerk groeit met veel interesse en enthousiasme, evenals de initiatieven die we samen organiseren door het jaar heen. De Week voor Toekomstige Generaties wordt aangeboden door het Ministerie van de Toekomst, The TurnClub en het Lab Toekomstige Generaties; en we zwermen samen met zo veel mogelijk maatschappelijke partners in de missie. Samen met support van onder meer lokale bibliotheken, het Earth Charter Cities ManifestoSDG Nederland en SDG lokaalGrootouders voor het Klimaat en vele anderen. We doen dit in samenwerking met lokale gemeenten, regio’s en provincies; ambassadeurs voor de mooist mogelijke toekomst met oog voor de generaties na ons.

We streven naar verankering van de belangen voor de toekomst in 342 gemeenten, doe je mee?

Aanmelden en meer informatie vind je hier. Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met projectleider Miranda Willems via miranda@labtoekomstigegeneraties.nl. De Week voor Toekomstige Generaties is gestart en wordt aangeboden door deze initiatiefnemers:

Bekijk de agenda van de Week voor Toekomstige Generaties en sluit je aan door een experiment dat past, gewoon bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *