Generatiedenken voor de mensenrechten van toekomstige generaties

De wnd. Ombudspersoon Toekomstige Generaties was vorige week in Genève voor het VN Mensenrechtenexamen van Nederland. Tegenover het bekende ‘VN Palais des Nations’, waar de gesprekken plaats vonden, staat een groot kunstwerk: een stoel met een afgebroken poot. Ooit neergezet als stil protest tegen cluster munitie en landmijnen, maar voor ons en vanaf nu ook als teken van deze tijd: Een Toekomstoel die wankelt door een gebroken poot.

De symboliek is krachtig en dringend: zo gaan wij nu dus om met de belangen en rechten van toekomstige generaties. We nemen ze niet mee. Maken hun stoel wankel. Dat kan en moet anders. 

Om de mooist mogelijke toekomst te bereiken, moeten we juist nu de mensenrechten van toekomstige generaties centraal zetten. Zij krijgen deze rechten straks ook; wij nemen ze daarom nu al mee. Ook in relatie tot het milieu en ook qua verplichtingen voor bedrijven. Bekijk de oproep vanuit de tuin van het VN Palais des Nations:

Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties, Jan van de Venis

“Het gaat niet goed en mensenrechten spelen daar op dit moment geen rol. Terwijl juist mensenrechten ook toekomstige generaties centraal plaatsen en oplossingen bieden. Rekening houdend met toekomstige generaties betekent al vandaag een mooiere wereld creëren. Daarom de oproep vanuit Genève voor de Nederlandse overheid: wacht niet op de aanbevelingen van de VN die er hopelijk wel zullen komen. Maar, zorg ervoor dat je bij Tata Steel, bij de NAM, bij onze rivieren, bij de manier waarop we ons land indelen, bij de stikstof crisis, bij woning crisis en bij de klimaatcrisis: rekening houdt, met de belangen en de rechten van toekomstige generaties.

Oproep voor de mooist mogelijke toekomst

Lieve mensen, we roepen allen op om landelijk en lokaal de belangen voor onze toekomstige generaties mee te nemen! Goede voorouders zijn willen we toch allemaal? Dat kan door mee te doen in een Plekberaad voor de Toekomst waarin hun belangen stem krijgen. Ieder wordt warm uitgenodigd om hieraan mee te doen of zelf een Plekberaad mogelijk te maken. Tijdens of na de Week voor Toekomstige Generaties kun je meedoen, gewoon bij jou in de buurt.

Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties, Jan van de Venis

Goede voorouders zijn willen we allemaal

De nationale Week voor Toekomstige Generaties vindt van 24 t/m 27 september plaats tijdens de SDG Action Days. Ook jij kunt meedoen! Meld je aan als Plekberaad organisator, begeleider of deelnemer: word Toekomst Ambassadeur! Doe je mee en word je ook Toekomst Ambassadeur in jouw gemeente, stad of buurt? Tijdens en na de Week voor Toekomstige Generaties zullen zo’n 25 beoogde Plekberaden door heel Nederland georganiseerd worden, van Leeuwarden tot aan Maastricht. Deelname is nog mogelijk. Plekberaden training: op 8, 22 en 30 september.

Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties, Jan van de Venis

Kijk op: weektoekomstigegeneraties.nl en doe kosteloos mee in het Plekberaad voor de Toekomst.