Toekomst Tools

Back to the future | Inleefoefening

Voor de kwesties van het Lab Toekomstige Generaties werken we met ‘inleefoefeningen’, waarbij we ons gezamenlijk inleven in toekomstige generaties. Met deze podcast kan je dit, als bezoeker van onze website, ook zelf doen. In de podcast nemen we je 7 generaties mee terug in de tijd en 7 generaties de toekomst in. Leef je in in je voorouders en je nakomelingen.

Inleefoefening | Generatiedenken

Voor de kwesties van het Lab Toekomstige Generaties werken we met ‘inleefoefeningen’, waarbij we ons gezamenlijk inleven in toekomstige generaties. Neem dit geluidsbestand mee naar een bijeenkomst, vergadering, verjaardag of andere ontmoeting en neem tien minuten de tijd om even heel rustig te gaan zitten en je mee te laten nemen de toekomst in. Deze inleefoefening is oa. geinspireerd op de eerste versie en gemaakt door kunstenaar en musicus Merlijn Twaalfhoven.

Videoboodschap | Ooit was jij de toekomstige generatie

Voor het Lab Toekomstige Generaties werken we samen met jonge mensen die het gedachtegoed voor lange termijn denken en doen hebben vormgegeven door een Videoboodschap. Wat is de mooist mogelijke toekomst voor de generatie van morgen? Horen wij de toekomstige generaties? Door deze clip kan je anderen inspireren tijdens samenkomsten of andere gelegenheden.

Boodschap | Bedankt! Groetjes uit de toekomst.

De gemeenteraad heeft echt invloed op jouw buurt. Zij maken keuzes over huizen, scholen, natuur en over jou. Maar denken ze ook aan jou? Wist je dat jij ook invloed hebt op toekomstige generaties? Jij kunt een stem geven aan kinderen. Schrijf een brief die de gemeenteraadsleden verder vooruit laat kijken. Wat denk jij dat gemeenteraadsleden nu kunnen doen voor de mooist mogelijke toekomst?

De Toekomsttafel

Toekomst ligt in onze handen. De generaties na ons hebben nog geen stem in onze gemeentelijke en landelijke democratie. Een mogelijkheid om de belangen van de generaties na ons te agenderen en inwoners hierbij beleid te betrekken, is het burger-initiatief. Dat houdt in dat burgers het recht hebben om een onderwerp of een voorstel op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. De raad is vervolgens verplicht om over dit punt te beraadslagen.

De Toekomstraad

De Toekomstraad is een groep mensen in een steeds wisselende samenstelling. Zij leven zich in in Toekomstige Generaties door goed te kijken wat er in de samenleving speelt. Zij zijn een belangrijk instrument binnen het Lab, omdat zij de toekomst dichterbij brengen door aansprekende inleefbeelden te creëren. Zonder verbeelding van de toekomst lijkt verandering onbereikbaar. De Toekomstraden geven de Ombudspersoon recht van spreken.

Toekomststoel

De ToekomstStoel

Is jouw beleid voor de toekomst op orde? Bouw mee aan de toekomst!
Het Lab Toekomstige Generaties biedt de ToekomstStoel aan.

Een ToekomstStoel module leert je vandaag al lange termijn belangen  mee te nemen. We bieden dit aan voor directies, management teams en/ of ondernemingsraden in bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties.

Met de erbij horende inleefoefening toekomstige generaties, bieden we een mooie en praktische tool om belangen van toekomstige generaties nu al mee te nemen in de dagelijkse besluitvorming. Een tool die ook raakt.

 

Bouw mee aan de Toekomst

Is de besluitvorming in jullie organisatie toekomstbestendig? Wordt er rekening gehouden met de belangen van toekomstige generaties?
Wil je weten hoe het lange termijn, toekomst denken- en handelen in jouw organisatie vorm en inhoud kan krijgen? Maak de ToekomstStoel samen!

 

Programma voor directie, management team of ondernemingsraad

✓ Keynote door Jan van de Venis, waarnemend. Ombudspersoon Toekomstige Generaties

✓ Inleefoefening Toekomstdenken

✓ ToekomstRaad waarin toekomstbestendige besluitvorming wordt geoefend.

✓ Samen bouwen van een ToekomstStoel voor op locatie