Samen impact maken in Plekberaden voor de Toekomst

In Plekberaden voor de Toekomst onderzoeken we samen wat er nodig is om de belangen en het welzijn van toekomstige generaties in onze huidige samenleving te integreren. Plekberaden voor de Toekomst worden georganiseerd door Toekomst Ambassadeurs. Zij behartigen de belangen van toekomstige generaties en dragen dit in hun eigen omgeving uit. Ambassadeurs van de toekomst zijn inmiddels op meer dan 25 plekken in Nederland actief. Plekberaden vinden tijdens en na de Week voor Toekomstige Generaties plaats.

Hoe kunnen we de belangen en het welzijn van toekomstige generaties integraal onderdeel laten zijn van ons huidige denken en handelen? Deze vraag staat centraal tijdens de Plekberaden. Om deze vraag te delen en spreiden, organiseerden we de eerste landelijke Week voor Toekomstige Generaties. Deze week werd in samenwerking georganiseerd met The Turn Club, Ministerie van de Toekomst en Lab Toekomstige Generaties. Samen betrekken wij Toekomst Ambassadeurs bij het organiseren van een lokale en verkleinde vorm van burger beraden. Plekberaden zijn een lichtere vorm van het burgerberaad. In Plekberaden voor de Toekomst gaan we op zoek naar de mooist mogelijke toekomst voor toekomstige generaties, gewoon bij jou in de buurt.

Door toekomstige generaties een stem te geven, vormen wij samen een beweging die zich inzet voor het welzijn van generaties van vandaag en morgen. Op 24 september startte officieel de Week voor Toekomstige Generaties tijdens de lokale-landelijke SDG Action Days. De nationale opening vond al plaats op 15 september in het Plekberaad te Leiden.

Welke Plekberaden zijn gestart en staan op stapel in Nederland?

Op meer dan 25 plekken in Nederland zijn er nu Plekberaden in ontwikkeling met deze vraag voor toekomstige generaties.

  • Leidenaren opende de eerste nationale Week voor Toekomstige Generaties in het Plekberaad omtrent: ‘SamenLeven-SamenWonen’. Wethouder van Delft (Energie, Werk, Inkomen en Cultuur) luisterde naar input voor opvolgend burger beraad. In oktober gaat het Plekberaad in Leiden verder op het thema water. Tijdens de raad werden kimono’s uitgedeeld zoals in de ‘Future Design’ aanpak in Japan. Wie een kimono draagt, representeert het belang voor de lange termijn toekomst. Het startsein werd gegeven door Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties, Jan van de Venis en Eva Rovers, schrijfster van het boek: ´En nu is het aan ons. Zij openden samen de Week voor Toekomstige Generaties met de blikken gericht op de toekomst. Kijk op: SamenWonen-SamenLeven.
  • In Het Groene Hart is het thema: Hoe geven we Het Groene Hart door aan onze toekomstige generaties? Welke waarden zijn belangrijk, hoe versterken we die en wanneer zegt de 7e generatie na ons: dat hebben ze goed gedaan? De versterking van de natuurwaarde is er voelbaar. Er komen nog veel meer van zulke zogenaamde vuurkorf gesprekken om uiteindelijk te finishen met een G1000 in Het Groene Hart over deze generatievragen. Wie mee wil doen of organiseren, dat kan!
  • Op het Heuvelrug Duurzaamheidsfestival werden diverse vraagstukken uitgewerkt, waaronder de Heuvelrug plasticvrij en lokale energieopwekking in perslucht. Lees meer omtrent de SDG Action Days tijdens de afsluiting van het Heuvelrug Duurzaamheidsfestival.
  • In Drenthe hebben jongeren tussen 18-28 jaar meegedaan in het SDG Plekberaad. Zij delen over de mooist mogelijke toekomst voor hun leefomgeving en dit Plekberaad krijgt vervolg.

“Een plekberaad is eigenlijk het naar boven halen van dingen die we normaal gesproken niet zeggen of van stemmen die normaal niet aan het woord komen. Dit geldt niet alleen voor stemmen die we nu horen, maar ook voor de toekomstige stemmen, want de toekomst is vol met mensen die ons heel dierbaar zijn. Het is ook belangrijk dat de stem van de toekomstige generatie wordt gehoord en wordt meegenomen in het gesprek”
– Merlijn Twaalfhoven 

  • In het Plekberaad op de dijk die verzwaard wordt. Merlijn Twaalfhoven van The Turn Club organiseert samen met kunstenaar Elmo Vermijs en Mooi Noord-Holland een aandachtig maar ook confronterend Plekberaad over de toekomst van Uitdam. Een prachtig dorp aan de IJsselmeerdijk waar nu monsterlijk grote machines de dijken aan het verzwaren zijn. Het water komt; hoe beschermen we niet alleen de stenen en het land, maar ook de samenhang, de dromen en de verhalen van deze gemeenschap? Uitdam ging van start in de toekomst dialoog omtrent de gehele omgevingskwaliteit in het Ijsselmeer. Lees meer.
  • Het Plekberaad in Almere beraadde zich 11 oktober op het aandachtspunt ‘bestaanszekerheid’. De basiszekerheid van veel mensen staat onder druk. De vraag is hoe we een beroep kunnen doen op de beschikbare voorzieningen zodat iedereen in zijn levensonderhoud kan voorzien. Hoe zorgen we voor bestaanszekerheid van huidige- en toekomstige generaties? Dit was een goed bezocht Plekberaad met een ietwat taai onderwerp en krijgt ook vervolg.
  • Eindhovenaren duiken in het toekomstgesprek voor de stad, tijdens de Dutch Design Week. In het Plekberaad ontmoeten zij elkaar voor het langetermijnperspectief van Eindhoven.
  • Haarlemmenaren zien elkaar op 16 november en schuiven aan tafel omtrent: Hoe ziet de toekomst van de stad Haarlem eruit over 100 jaar?
  • Kijkend naar de opkomende Plekberaden zien we het thema ‘warm ouder worden’ voor bewoners in Uithoorn. Dit Plekberaad zal eind november plaatsvinden, tzt. op de jaaragenda. In het voorjaar start ook het Plekberaad omtrent ‘buitenschool’ voor middelbaar onderwijs.

En zo zijn er nu vele anderen Plekberaden in ontwikkeling. Houd de jaaragenda in de gaten of doe mee in jouw Plekberaad.

Plekberaden training in Heerenveen, Leiden en Eindhoven

In september zijn Toekomst Ambassadeurs getraind om de vorm van het Plekberaad in de eigen omgeving te organiseren en faciliteren. Op 20 oktober vindt er nog een trainingssessie in Eindhoven plaats. De training Plekberaden geeft handen en voeten aan de organisatie van het Plekberaad: door een receptenboek met verschillende ingrediënten als basis voor de democratische dialoogvorm. Onder meer door het draaiboek en de Inleefoefening Generatiedenken.

Wil je de Inleefoefening voor het Plekberaad eens beluisteren? The Turn Club, onder leiding van Merlijn Twaalfhoven heeft een schitterende Inleefoefening Generatiedenken gecreëerd: hier te beluisteren! Neem dit geluidsbestand mee naar een bijeenkomst, vergadering, verjaardag of andere ontmoeting en neem tien minuten de tijd om even heel rustig te gaan zitten en je mee te laten nemen de toekomst in.

Plekberaad bij jou in de buurt?

Van Maastricht tot aan Sneek zijn de aankomende seizoenen Plekberaden om in mee te doen. Verder meer worden ze ontwikkeld en georganiseerd in gemeenten Súdwest Friesland, Heerenveen, Eindhoven, Limburg, Enschede, Leiden, Haarlem en Woerden. Het Plekberaad voor de Toekomst is een landelijke beweging door het Ministerie van de Toekomst, The Turn Club en het Lab Toekomstige Generaties. In samenwerking bouwen we aan een beweging waarin we ons verbinden met toekomstige generaties. Je kunt het beraad ook samen organiseren in jouw omgeving.

Meedoen? Wil je meedoen in een van de Plekberaden in het land? Neem een kijkje in het overzicht van de jaaragenda. De volgende Plekberaden training is 20 oktober in Eindhoven.

Contact

Kijk op: weektoekomstigegeneraties.nl
www.ministerievandetoekomst.nl
www.deturnclub.nl
www.labtoekomstigegeneraties.nl