Zet je in voor Toekomstige Generaties: voor de mooist mogelijke toekomst

Uitnodiging voor: Zet je in voor Toekomstige Generaties tijdens het Groen Traineeship van oktober  ‘22 t/m januari ´23. Het Lab Toekomstige Generaties (Lab TG) streeft ernaar om de belangen voor het welzijn van huidige- en toekomstige generaties bij iedere beslissing mee te nemen en mee te wegen. Doe mee in het vier maanden durend Groen Traineeship van het Lab TG. We maken samen een toegankelijke Lab TG gids voor jonge mensen waarmee we lange termijn denken concreet maken. Voor de mooist mogelijke toekomst.

Het Lab heeft een zelf ontwikkelde Future Thinking Toolkit. Deze is vrij academisch en nog niet zo toegankelijk, zeker niet voor jongeren. Daarom willen we je graag uitnodigen tot ambassadeur voor de toekomst. Je maakt kennis met de tools uit de toolkit en we gaan samenwerken voor een gids van tools die jij gaat verbeteren en jongeren future proof maken. Je test een tool//interventie waarbij het lange termijn perspectief voorop staat bij beslissingen die we maken in maatschappelijke vraagstukken. Je evalueert de tool met de doelgroep: te beginnen met jonge mensen. Bedenk- en verbeeld hoe je de tool toegankelijker kan maken voor jongeren. De vorm wordt door jouw team zelf gekozen, het doel is wel een gids. Dit kan bijv. zijn: interactieve instructies, formats, hand-outs, virtuele apps, filmpjes, infographics, inzet social media enz. De tools en handzame vormen die invulling- en vorm geven aan de gids voor de toekomst, komen uiteindelijk samen in een interactieve gids voor jonge ambassadeurs. Evenals, een prominente pagina op de site.

De jongeren in het eerste Groen Traineeship 2021-2022 leefden zich daadwerkelijk in toekomstige generaties in en zo kregen deze een stem: “Het generatiedenken gaf mij een ander, hoopvol perspectief om om te gaan met de uitdagingen van het heden.” En, “Het Lab Toekomstige Generaties heeft mij laten zien hoe belangrijk het is om de belangen van toekomstige generaties mee te nemen in besluitvorming. Dit bewustzijn kan ten grondslag liggen aan een eerlijkere en groenere wereld. Ik hoop met de opgedane kennis dit gedachtegoed verder te kunnen verspreiden.” 

Er is niets mooiers dan goede voorouders zijn. Verder leer en neem je het toekomstige generatie denken met je mee, zodat je het toepast in je eigen leven. Zo ontwikkel je jezelf van trainee tot Lab TG ambassadeur. Vervolgens, door in het leven de belangen van huidige- en toekomstige generaties voorop te houden bij belangrijke beslissingen. Je volgt workshops en creatieve sessies en je werkt in kleine teams aan de opgave. 

Het programma is opgedeeld in 3 fases:

Jouw inzet

In de 1e maand maken we kennis met elkaar- en het Lab TG gedachtegoed, door oa. lezingen tijdens excursies. We leven ons verder in voor het idee: wat voor goede voorouders zouden we kunnen zijn? We trappen af met de Toekomst Tools van het Lab TG en leiden je op tot Toekomst Ambassadeur.

De 2e en 3e maand gaan we in twee wisselende teams starten en testen we vier tools uit. Je test en evalueert de tool, maakt passende interventies die je – agile – verbeterd totdat het klaar is als product in de gids voor jongeren. Focus ligt op het ontdekken van de Toekomst Tools in de vorm van een gids.

In de 4e maand geven we verder vorm aan het verhaal van de Lab TG gids om vergrotend bereik van de (virtuele) gids te delen via pr communicatie, de website en sociale media kanalen via partners.

Gedurende het programma breid je je netwerk verder uit: we organiseren samen ontmoetingen met inspirerende ondernemers, initiatieven en bewegingen door het land. Betrokken bij vraagstukken tussen inclusie en duurzaamheid. Netwerken en organisaties zoals Het Handvest voor de Aarde, WorldConnectors en De Ceuvel. We zijn veel outdoors en op expeditie aan het oefenen door het experimenteren met tools in de natuur.

Jouw impact

Vrijwillige en maatschappelijk betrokken jonge mensen komen samen in lange termijn perspectief- en zetten zich in voor de verandering in de mooist mogelijke toekomst. Wil je maatschappelijk betrokken raken met mensen en energie om positieve vingerafdrukken aan de wereld (door) te geven? Door je open minded en welwillend in te zetten voor- en ten aanzien van de generatie van morgen. Er is geen speciale vooropleiding op bepaald opleidingsniveau nodig. Allen dragen bij door samenwerking ten behoeve van het welzijn voor huidige en toekomstige belangen voor welzijn. Door het Groen Traineeship draag je bij aan de gids voor de toekomst. Zet je in voor toekomstige generaties, morgen en vandaag.

Wanneer

Zet je in voor Toekomstige Generaties tijdens oktober ‘22 t/m januari ´23. Op vrijdagen van 10-16 uur ontmoeten we elkaar voor de on- en offline samenkomsten in het Groen Traineeship.

Locatie

De vestiging van het Lab Toekomstige Generaties bevindt zich in Doorn, provincie Utrecht.

Het Groen Traineeship biedt jou

● een unieke kans om kennis en ervaring op te doen bij een ideële stichting in ontwikkeling;
● professionele begeleiding in lange termijn denken, persoonlijke- visie en missie ontwikkeling;
● samenwerking met een groep van 10 tot 15 trainees aan maatschappelijke (context-) vraagstukken;
● relevante trainingen en workshops omtrent experimenteren in lange termijn denken;
● upgrade van je netwerk en professionele vaardigheden door oefening met Future Thinking Tools;
● creatieve omgeving waar je je talent en perspectief kunt uitwisselen, ontdekken en inzetten;
● mogelijkheden ideeën om te zetten in uitvoering voor een lange termijn project en product;
● reiskostenvergoeding en vestigingslocatie in de natuur, op Landgoed Zonheuvel in Doorn.

Over de organisatie

Het Lab Toekomstige Generaties (Lab TG) streeft ernaar om de belangen voor het welzijn van huidig- en toekomstige generaties bij iedere beslissing mee te nemen en mee te wegen. Het Lab TG werkt vanuit twee focusthema’s, inclusiviteit en duurzaamheid. 

Jan van de Venis is onze Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties. Hij wordt bijgestaan door een team van laboranten. Hij toetst alle aangedragen kwesties en legt daar verantwoording over af. Hij beroept zich op een uniek toetsingskader en inleefbeelden over de mooist mogelijke toekomst van de kwestie, aangedragen door de Toekomstraad. Daarnaast speelt hij een grote rol in het onder de aandacht brengen van de kwestie bij de politiek, wet- en raadgevende machten, partners en andere doelgroepen. Lees meer!

Interesse?

Wil je meedoen en ben jij-, of ken je iemand die mee wilt doen tussen 16-27 jaar? 
Meld je aan voor 20 september. 

Bekijk de Lab TG Videoboodschap voor een impressie die de trainees van de vorige editie maakte: Ooit was jij de toekomstige generatie

Ga naar groentraineeship.nl en doe mee