Lustrum themadag Artificial Intelligence & Ethics

Het was een bijzondere middag bij Nyenrode Business University voor de lustrum themadag Artificial Intelligence & Ethics. De Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties deelde zijn inzichten en lessen. Aansluitend op het thema en ten aanzien van de uitspraak gericht op de kwestie: Technologie en een Inclusieve Arbeidsmarkt.

Artificial Intelligence (AI) biedt kansen voor een duurzame en inclusieve samenleving, maar brengt ook ethische risico’s met zich mee, zoals bias of maatschappelijke uitsluiting. Eensgezindheid ontstond in het gedeelde uitgangspunt: “machines mogen de mens nooit overbodig maken”. De bijdrage van de Ombudspersoon Toekomstige Generaties was gebaseerd op een recent onderzoek met aanbevelingen door het Lab Toekomstige Generaties dat we deden met Peter Brouwer en steun van de Goldschmeding Foundation: Hoe kunnen we toekomstige technologie ontwerpen die bijdraagt aan een inclusieve arbeidsmarkt en samenleving? Drie ankers die van belang zijn voor inzet van AI:

“Bij de ontwikkeling van technologie zijn drie ankers noodzakelijk, schetst Van de Venis. Allereerst: hanteer een ethisch anker voor het omgaan met de groeiende risico’s van AI. “Kijk naar het etnisch profileren in de toeslagenaffaire: zijn we ons voldoende bewust van vooroordelen in de systemen? Hoe voorkom je dat systemen worden gebruikt als ‘Chinese’ overheidscontrole, waarbij iemand die bijvoorbeeld te vaak door rood loopt zich niet meer kan inschrijven voor de universiteit? Komen de voordelen van AI alleen ten goede aan de rijkste of slimste mensen, of kan iederéén in de samenleving meeprofiteren en de ontwikkelingen bijbenen?” Het tweede anker: stel mensen en de mooiste toekomst centraal in het technologisch ontwerpproces. Zet AI in om de mensheid te dienen. En het derde anker: grijp de ruimte voor verbetering aan. “Wacht als werkgevers niet op Nederlandse en Europese regelgeving om te werken aan die inclusieve arbeidsmarkt van de toekomst”, luidt de oproep van Van de Venis. “Laten we nú al beginnen met het ontwikkelen van nieuwe technologie en de bijbehorende cultuur- en gedragsverandering.”

Video impressie van de lustrum themadag 25 mei jl.

Met grote dank aan mede sprekers Professor Jan W. Veldsink en Professor Ronald Jeurissen. We hebben samen enorm veel geleerd. Dank voor de samenwerking, onder meer Heleen den Hertog en Jessica Peters-Hondelink.

Lees meer over de Lustrum themadag over Artifical Intelligence