RECHT Wat leg je vast voor de toekomst?

Tijdens het Hugo de Grootjaar vond op 18 en 19 november het wetenschappelijk Symposium plaats omtrent de mensenrechten voor toekomstige generaties, Let The Future Generations Escape. Het waren zeer bijzondere dagen met uiterst betrokkenen mensen, sprekers en samenwerkende organisaties; waaronder UNESCO, Slot Loevestein en Maastricht University.

Er werd van inzichten uitgewisseld en bovenal gedeeld dat ieder het van uiterst belang acht, om de belangen en rechten van toekomstige generaties een plek te geven. Het wetenschappelijk Symposium onderzocht de mensenrechten van toekomstige generaties vanuit het praktische, ethische, politieke, economische, juridische, academische en theoretische perspectief. Door onder meer de Maastricht University Principles – in ontwikkeling-, vervolgen we de ontdekkingstocht en toepassing. Een bijzondere samenkomst waar iedereen het eens is, met:

“Toekomstige generaties hebben rechten, we moeten goede voorouders zijn en rekening houden met hun behoeften in onze huidige samenleving!”
– Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties, Jan van de Venis

Expositie: 400 jaar Hugo de Groot

Als klapstuk wandel je op Slot Loevestein letterlijk door een universum van gedachten en wordt de koppeling naar de actualiteit gemaakt. Hugo de Groot is in Nederland bekend dankzij zijn spectaculaire ontsnapping uit Slot Loevestein in een boekenkist. In 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot uit zijn boekenkist stapte in Gorinchem en zijn vrijheid tegemoet liep. Veel minder bekend maar van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld.

Bekijk in de clip wat de Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties reflecteert in relatie tot het gedachtegoed van Hugo de Groot. Wat is er nodig om rekening te houden met de mensenrechten en belangen van toekomstige generaties?

Bekijk Let the Future Generations Escape speeches of keynotes terug