Time Rebels Event – de kunst van langetermijndenken met Roman Krznaric, Tessa Cramer en Merlijn Twaalfhoven

Hoe kunnen kunstenaars, wetenschappers en kathedralenbouwers de samenleving verlossen uit de benauwende houdgreep van de korte termijn? 

“Onder alle grote problemen waar de wereld mee worstelt, ligt één kraakheldere oorzaak: we denken alleen aan de korte termijn. Hoe kunnen we op een nieuwe manier in de tijd staan, zodat we uiteindelijk een goede voorouder kunnen zijn voor de kinderen van onze kleinkinderen?”

Dit schreef Roman Krznaric in zijn boek De Goede Voorouder, Lange termijn denken voor een korte termijn wereld. Op 19 november deelt hij concrete manieren waarop wij onze kortzichtigheid in kunnen ruilen voor langetermijndenken. 

Tessa Cramer is Toekomstkundige en lector Designing the future aan Fontys Hogeschool. Dat betekent niet dat zij voorspellingen doet. Het is haar missie om ‘toekomstgeletterdheid’ te bevorderen om juist nu, in dit moment, tot geïnformeerde keuzes te komen. In dit event biedt ze ons toegespitste handvatten en instrumenten om zelf met de toekomst aan de slag te gaan. Zij schetst geen ongrijpbare toekomstbeelden maar legt het accent op de collectieve wijsheid van aanwezigen, met als doel om het denken te verbreden over wat technologisch en maatschappelijk mogelijk is.

Merlijn Twaalfhoven is componist, oprichter van The Turn Club en ontwerper van muzikale projecten waarin ongewone ontmoetingen tussen culturen plaatsvinden. Hij werkte in conflictgebieden, vluchtelingenkampen en op andere plekken waar mensen in een overlevingsstand staan. Hier zag hij hoezeer de houding van een kunstenaar houvast kan geven in onzekerheid en een uitweg biedt uit de korte termijn.

Het boek van Roman
Een artikel met link naar boek van Tessa
Het boek van Merlijn

Gekochte kaarten kunnen we niet meer inwisselen. Als u kaarten heeft maar toch verhinderd bent, kunt u ze via turnclub.net of een ander kanaal uiteraard) doorgeven of verkopen. Kosten: €20,- (Studenten €10,-)

Deelnemers worden uitgenodigd om voorafgaand aan het event geluidswandeling De Tegentijd te lopen. Meer informatie: tegentijd.nu 

Locatie: Singelkerk Amsterdam, Singel 452

Coronatoegangsbewijs

Wij volgen de richtlijnen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om toegang te verkrijgen tot dit event heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Lees hier meer informatie over het Coronatoegangsbewijs.

Programma:  vrijdagmiddag 19 november

13:30 Optioneel voorprogramma: De Tegentijd. Geluidswandeling door de diepe tijd. Een confrontatie met het nu, een ontmoeting in de toekomst. Van Merlijn Twaalfhoven, Jasper Visser, Laura Mentink en Ami Kalo.

15-17:30 Hoofd programma – voertaal Engels

15:00 Presentatie Roman Krznaric: hoe we een centrale rol voor het langetermijndenken in onze wereld kunnen geven

15:30 Tessa Cramer: geef de toekomstdenker in jezelf een stem

15:40 Merlijn Twaalfhoven: een rol voor kunstenaars bij grootse maatschappelijke opgaven

15:50 Uitwisseling en onderzoek naar samenwerkingen bij langetermijnvraagstukken in spel met drie rondes. 

16:30 Korte pauze

16:45 Conversatie tussen Roman, Tessa, Merlijn. Moderator: Jasper Visser (Stichting 2030 en De Tegentijd): Hoe kan een beweging van Tijdrebellen ons bevrijden van de dictatuur van de korte termijn?

17:15 Afsluiting met enkele korte pitches van partners en deelnemers voor concrete vervolgstappen

17:30 Borrel


Reserveren via deze link