Nestlé doet Lab TG Toekomstsessie

Het HR Team van Nestlé NL stapte in een online Toekomstsessie van het Lab Toekomstige Generaties. Ze vroegen zich af hoe de mooist mogelijke toekomst eruitziet voor de toekomstige generaties op de werkvloer. Wat als wij ons bewust worden van de mooist mogelijke rol, positie en bedrijfsvoering over 100 jaar? Het HR Team kwam tot drie personages en diverse acties voor nu om daartoe te kunnen komen:

Toekomstbeeld 1: Noa

Noa is een genderneutrale jongeling, met lang blond krullend haar, die zeer fit is, omdat hij een chip in de arm heeft, die precies aangeeft welke energie en behoeften er zijn. Weet niets van corona, ziekten en arbeidsverzuim bestaan niet meer, omdat Noa druk veel beter kan hanteren dan mensen vroeger, nu dus. Inzetten van mindfulness, sporten, natuur, vitaminen zijn normaal geworden, omdat menselijk kapitaal als grootste goed wordt gezien, welzijn is net zo belangrijk geworden als welvaart, voorwaarde zelfs. Ook de producten zijn duurzaam en inclusief geproduceerd, daar hoeft iemand als Noa zich niet druk over te maken. Noa werkt zonder tijdsindeling, wanneer de energie en inspiratie er is, Noa is bijvoorbeeld geen ochtendmens. Hij houdt ervan met vrienden als Vigo dan weer overdag te spelen, dan weer s’ nachts te werken, hoe het uitkomt.
Noa werkt voor Nestlé en heeft daar geen manager meer, omdat hij output gestuurd is, hij krijgt de jaarplanning van Nestlé en zijn specifieke opdracht door en gaat zelf na hoe hij die het best kan leveren als werknemer. Er is geen vaste werkvloer meer, Noa werkt soms vanuit Hawaï en soms vanuit Scandinavië. Dat kan omdat Nestlé een van de bedrijven is die met teleporting werkt, dankzij hun vroege investeringen, drie generaties terug.
Noa werkt prettig bij Nestlé, omdat de persoonlijke waarden precies aansluiten bij die van Nestlé, dat werd al duidelijk door de chip in zijn arm rond de sollicitatie, die we in deze tijd geen sollicitatie meer noemen, maar door het wederzijdse karakter van de samenwerking, eerder een partnerships noemen.

Toekomstbeeld 2: Wale

Wale is een gender neutraal persoon in het jaar 2120 met veel vrienden. Zijn partner woont op een ander continent en ziet hij enkel virtueel. Zijn roots zijn zeer divers. Iedere grootouder komt uit een ander land. Hij draagt een chip in zijn arm die het functioneren van zijn lichaam in de gaten houd. O.a. zijn bloedwaarden worden iedere ochtend getest. Dit helpt hem om gezond te leven waardoor hij zelden ziek is. Fijn voor Wale en fijn voor de baas. Hij blijft ook zo gezond door de vergevorderde voedseltechnologie. Hij kan volop genieten van het leven en eten wat hij wilt zonder angst voor obesitas of andere negatieve consequenties. Die blijven namelijk allemaal binnen de perken met behulp van (voedsel) technische oplossingen. Toch is sport een hobby die hij met plezier uitoefent.
In zijn wereld zijn tijd en ruimte nog weinig begrenzend. Hij kan werken van waar hij wil en wanneer hij wil. Samenleven en samenwerken met mensen van verschillende achtergronden is de normaalste zaak van de wereld. Wanneer Wale zich toch fysiek wil verplaatsen zijn er vormen van transport die geen beslag doen op zijn tijd. Zo kan hij in de zelfrijdende auto bijvoorbeeld heerlijk een boek lezen of even bijslapen van het feesten. Want daar houd Wale van. Hij werkt voor meerdere werkgevers op verschillende continenten. Waar wet en regelgeving dit vroeger niet toelaten is dit nu zeer gebruikelijk. Inkomens zijn wereldwijd min of meer gelijk getrokken. Het leven van Wale wordt slechts beperkt begrensd door ruimte en tijd. Hij kan werken waar en wanneer hij wilt.

Toekomstbeeld 3: Jupiter

Jupiter, een kosmische naam omdat we in 2120 naar Mars kunnen. Trend is dat we onze kinderen naar het heelal vernoemen. De persona is 31 jaar, met groene ogen, star trek oren en heeft een vliegende auto. We kunnen ons laten verbouwen naar wat de trends zijn, ook de ‘mood’ staat in verbinding met de uitstraling. Jupiter is betrokken bij de lokale voedselbank, betrokken bij duurzaamheid. We zijn zo inclusief mogelijk, net als bij duurzaamheid. Het is volledige geïntegreerd en geen sprake van een probleem. Ongeacht hoe je eruit ziet zorgen we allemaal goed voor elkaar en voor de planeet. Zonder er bewust mee bezig te zijn. Ook is er persoonlijk contact met iedereen, dit is van grote waarde; persoonlijk contact maakt het verschil.
Duurzaamheid is geworteld in ieder bedrijf. We goed in harmonie leven met alle vormen van leven, waaronder flora en fauna. In de mooist mogelijke toekomst kunnen we met een virtuele drone vlucht naar andere continenten reizen, waar we de dieren kunnen zien zonder er naartoe te hoeven.
Het verschil op de werkvloer wordt gemaakt door de menselijkheid ofwel de menselijke interactie, want dat kunnen robotten niet overnemen. Robotten nemen veel van het werk over: het leven is veelal gerobotiseerd en geautomatiseerd. Naast de groeiende technologische veranderingen, zal juist heel duidelijk het persoonlijke menselijke contact centraal blijven. Het menselijke contact blijft en zal ook in technologische vormen gebeuren, door bijvoorbeeld op de muur geprojecteerd of geteleporteerd te worden. Het contact om bij elkaar te komen en bijvoorbeeld voor besluitvorming. Minder moeite met bijvoorbeeld communicatie: door minder mails, betere informatie op afstand kunnen uitwisselen. De communicatie die natuurlijk blijft voelen en zonder dat het te veel van je vergt of geen bijdrage heeft aan een betere toekomst. We zijn in 2120 minder aan het typen, meer met ons stemmen aan het inspreken naar elkaar bijvoorbeeld. Dan gaan we terug naar af: het kost ons nu zoveel tijd, terwijl we veel meer hebben te vertellen dan 100 jaar geleden. Er worden duidelijke keuzes gemaakt in wat we bewust doen met de gegeven tijd. Waardoor we makkelijker uitwisselen, ook ondersteund door technologie en er minder tijd verloren gaat. Daarnaast, dat de informatie in vormen wordt aangeleverd waar we ook iets mee kunnen. Het menselijke contact en de relaties zijn het meest essentiële in het leven.

De deelnemers van het Nestlé HR Team zeiden over de toekomstsessie:

“Het in- en uitzoomen naar diverse generaties raakte ons enorm.
We zijn alleen maar super positief vanwege de sociale interactie en omdat het ons de mogelijkheid heeft gegeven om de rem er af te halen en open na te denken over wat er zou kunnen in de toekomst.”