Toekomstbeeld voor de Waarde van Water: Nova

Nova leeft honderd jaar van nu, een voorbeeld van de toekomstige generaties en geeft ons een kijkje in de mooist mogelijke toekomst. Het verhaal van Nova is geboren tijdens een Toekomstraad in oktober 2020. Met een groep jongeren heeft het Lab TG tijdens de Nacht van de VN de dialoog gevoerd over toekomstbeelden voor de kwestie van de Waarde van Water. Dit is de wereld in 2120, beleefd door de ogen van Nova:

Een beeld vol optimisme dat allang niet meer gevoeld was (door ons als de inlever). Mensen waren hoopvol en niet pessimistisch. Door veel recreëren in water wordt de tijd doorgebracht. En er zijn minder mensen op de wereld, en we leven minder dicht op elkaar. Onze persoon bedankt elke dag het water, en de waarde van water is centraal in het bestaan. Het is niet iets waar je bewust bij nadenkt, het is gewoon zo. De natuur heeft ook rechten, dus er kan voor de belangen worden opgekomen.

Nova is 20 jaar, leeft op het water in een gemeenschap van drijvende eilanden gemaakt van plastic. Leeft zelfvoorzienend, maakt haar eigen drinkwater met water installatie. Water is voor iedereen beschikbaar. Ze gaat in de gemeenschap 5 dagen per week naar school en leert over o.a. het water (waar het vandaan komt, hoe te zuiveren enz.) De gemeenschap drijft met de stroming mee, van de evenaar af en naar de evenaar toe. Ze leeft in harmonie met zee dieren zoals zeehonden, zee katten, orka’s. Geld speelt minder een rol, er is veel ruilhandel in de gemeenschap zelf voor de eerste basisbehoeften en anders betalen ze met digitale munteenheden. Er is veel diversiteit in culturen en diverse wezens aanwezig.

Ze is zelfvoorzienend in eten maken op het water, dit leert ze ook op school (akkerbouw, tuinbouw enz.) De basisschool was middenin de gemeenschap, nu studeert ze  online vanuit de gemeenschap. Ze is dol op kitesurfen, is creatief door schrijven en schilderen. Bewust met water bezig en met survival skills om samen te werken- en in evenwicht te leven met het water. Ze is bewust bezig met duurzaam leven op het water: ze voorziet zichzelf van eigen drinkwater en voedsel. Nova weet over duurzaamheid en heeft het toegepast. Woont op een  eilanden van plastic gemaakt, die door stromingen worden meegevoerd. Het eiland is van Nederland en deel EU. Juridisch verbonden met Nederland.

Er zijn vissers en makers van voedsel, water landbouw boeren. Zout naar zoet water installaties zetten het om. Elk huis is zelfvoorzienend, en iedereen leert dit op school. Een ring om het eiland heen die zout water zoet maakt zodat er om het eiland heen rijst verbouwd kan worden. Dus we hebben ecologen, vissers, akkerbouwers nodig om te realiseren. Hoe inclusiever en diverser de eilanden er zijn, hoe veiliger het is. Als iedereen hetzelfde heeft dan is er minder behoefte te stelen. Bedrijven hebben verschillende balansen; financiële balans, waterbalans, CO2 balans, ecosysteem balans.

Wil je meer weten over de Waarde van Water? We hebben ook een QuickScan gemaakt voor de kwestie.