Toekomstbeeld voor de Waarde van Water: Kwashie

Hoe ziet de mooist mogelijke toekomst eruit voor de waarde van water? Het verhaal van Kwashie is geboren tijdens een Toekomstraad in oktober 2020. Met een groep jongeren heeft het Lab TG tijdens de Nacht van de VN de dialoog gevoerd over toekomstbeelden voor de kwestie van de Waarde van Water. Dit is de wereld in 2120, beleefd door de ogen van Kwashie.

De mooist mogelijke toekomst waar we naartoe leven is als volgt, door zelfvoorzienende en zelfregulerende community’s, met eigen drinkwater en geen ellenlange leidingen, heel veilig en divers, iedereen vertrouwt elkaar, iedereen op de wereld heeft toegang tot water. Kwashie is heel erg dankbaar voor water. Als het gaat regenen doen ze een dansje. Er is een duurzaam ontziltingsproces: mensen kunnen zelf drinkwater krijgen uit zout water. Nederland staat waarschijnlijk onder water, dus ze wonen hier op boten of verhuizen naar andere landen. Of ze blijven Nederland verhogen, met aanleg polders. Ook bestaat er een meer duurzame leefstijl. Water wordt alleen gebruikt als het echt nodig is, er is bewustzijn van schaarste. En mensen zijn goed in hergebruik van water. Als je bijvoorbeeld je haren wast, dan doe je dat met een speciale shampoo zodat je het kunt gebruiken voor het bewateren van je tuin. We gebruiken geen drinkwater voor het sproeien van de tuin. Kwashie moet goed kunnen zwemmen en geen last hebben van evenwichtsproblemen als ze op het water wonen. Zij weten goed wat oost, zuid, west en noord is, ook voor als ze gaan varen. Mensen leven ook door VR-werelden waarin ze bij elkaar komen.

“Wat ik heel erg hoop is dat we teruggaan naar hoe originele stammen leefden. Dat je geen zorgen over of je laptop wel of niet werkt, maar over wat echt belangrijk is. Dat je nadenkt over alles dat leeft.”

“Ik denk dat ze zich over een jaar of vijftig realiseren dat hoe we het nu doen, dat dat niet door kan gaan, dat ze dan iets anders gaan vinden dat hetzelfde werkt maar minder schadelijk is.”

“Als ze iets ontwikkelen dat zout water zoet maakt, dan gaat de prijs wel omlaag. Maar door klimaatverandering wordt het nog droger. Maar we kunnen het niet accepteren dat we zo makkelijk toegang hebben tot water en anderen niet. Dus we moeten ervoor zorgen dat het voor iedereen even toegankelijk wordt.”

“Ik denk dat als we water meer waarderen, zorgen dat mensen het gaan waarderen, en manieren vinden om zout water zoet te maken.”

Wil je meer weten over de Waarde van Water? We hebben ook een QuickScan gemaakt voor de kwestie.