fbpx

Database Toekomstige Generaties

Al eerder hebben we geanalyseerd waarop de waarnemend Ombudspersoon Toekomstige Generaties zich kan beroepen. Zo zijn er allerlei verdragen en internationale overeenkomsten en ontwikkelingen die de rechten en belangen van toekomstige generaties noemen.

Om die analyse up to date te houden en het makkelijker te maken naar specifieke zaken te zoeken, ontwikkelen we een online database met relevante uitspraken, ontwikkelingen en ‘good practices’ vanuit binnen- en buitenland.

Een paar voorbeelden van hoe het er ongeveer uit zal zien en zaken die er zeker in terug komen:

 1. Nieuws en achtergrond leestips
 2. Internationale afspraken
 3. Officiële instituten per land
 4. Initiatieven als het Lab
 5. Grondwetten
 6. Rechtszaken
 7. Uitspraken en uitleg in VN verband
 8. Inheemse tradities

We vullen al een aantal dingen voor je in:

 1. Nieuws en achtergrond leestips
  a. Veel concept verkiezingsprogramma’s voor de aankomende Tweede Kamer verkiezingen in 2021 vermelden toekomstige generaties en hun belangen. Als de programma’s definitief zijn, zullen we hier meer over berichten.
  b. Van het Engelstalige boek ‘The Good Ancestor’ van Roman Krznaric, verschijnt begin 2021 de Nederlandse versie ‘De Goede Voorouder’. Meer info: https://www.romankrznaric.com/good-ancestor
 2. Internationale afspraken
  a. Via internationale afspraken en verdragen erkent Nederland, steeds vaker en met steeds meer landen wereldwijd, dat we rekening moeten houden met intergenerationele rechtvaardigheid en de belangen van toekomstige generaties. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Sustainable Development Goals en het Klimaatverdrag;
  b. Het door Nederland al in 2004 aanvaarde Verdrag van Aarhus heeft wellicht de krachtigstee, op mensenrechten en toekomstige generaties gerichte, tekst en verwoordt:  “Tevens erkennende dat eenieder het recht heeft te leven in een milieu dat passend is voor zijn of haar gezondheid en welzijn en de plicht heeft, zowel individueel als tezamen met anderen, het milieu te beschermen en te verbeteren in het belang van de huidige en toekomstige generaties.”
  c. Een expliciete vermelding naar toekomstige generaties of verbinding tussen generaties in de teksten van EU verdragen komt niet veel voor. Een voorbeeld waar het wel is gedaan is: Art. 3 lid 3 VEU (Verdrag Europese Unie):
  De Unie bestrijdt sociale uitsluiting en discriminatie, en bevordert sociale rechtvaardigheid en bescherming, de gelijkheid van vrouwen en mannen, de solidariteit tussen generaties en de bescherming van de rechten van het kind.”
 3. Officiële instituten per land
  a. Hongarije heeft een officiële Ombudsman voor Toekomstige Generaties, Israël had een Parlementair Commissaris voor Toekomstige Generaties en Wales heeft een Commissaris voor Toekomstige Generaties. Laatstgenoemde ontwikkeld – net als wij in Nederland – allerlei tools en methodes om beter rekening te houden met de belangen van toekomstige generaties. Samen werken we in het Network of Institutions for Future Generations.
 4. Initiatieven als het Lab
  a. In België bestaat de Stichting voor Toekomstige Generaties, dat zich toelegt op de transitie naar een duurzaam ontwikkelingsmodel.
  b. Ook noemen we graag de World Future Council dat al vele jaren baanbrekend werk op ons terrein heeft verricht.
 5. Grondwetten
  a. Toekomstige generaties worden helaas niet in onze Grondwet genoemd. We kennen ze geen rechte toe. In veel andere landen is dat anders. In landen als België, Noorwegen, Frankrijk, Zwitserland, Finland, Luxemburg en Hongarije worden duurzame ontwikkeling, solidariteit tussen de generaties of zelfs rechten van toekomstige generaties wel in de grondwet verwoord.
  Nederland loopt hier duidelijk in achter.
 1. Rechtszaken
  a. Er worden op dit moment veel rechtszaken wereldwijd gevoerd namens en door (kinderen en) toekomstige generaties. Het zijn vaak zaken die zich op klimaatverandering en natuurbescherming richten. Voorbeelden: de ‘Our Children’s Trust’ zaken in de Verenigde Staten, de zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de mens opgestart door Portugese kinderen, de rechtszaak in Noorwegen over naar olie boren in het Arctische gebied (dat u vrij kot van ijs juist door klimaatverandering) en de klacht van Greta Thunberg en andere kinderen bij het VN Kinderrechten Comité.
  b. Een belangrijke vernieuwende uitspraak in Nederland, die in hoger instanties overeind is gebleven is die van de rechtbank in de Urgenda klimaatzaak: “Voor de zorgplicht van de overheid is relevant bescherming van het klimaatsysteem, ten behoeve van huidige en toekomstige generaties, op basis van billijkheid.”, bepaalde de rechter. Dit ‘billijkheidsbeginsel toekomstige generaties’: houdt in dat het beleid tot uitgangspunt moet nemen niet alleen datgene wat op dit moment voor de huidige generatie het meest voordelig is, maar ook wat dat betekent voor toekomstige generaties, opdat niet zij uitsluitend of in onevenredige mate de gevolgen dragen. Het betekent dat Nederland bij de te kiezen maatregelen in aanmerking moeten nemen dat de kosten op een redelijke manier worden verdeeld tussen de huidige en de toekomstige generaties. Wanneer het volgens de huidige inzichten per saldo goedkoper blijkt te zijn om nu op te treden, rust er uit het oogpunt van zorgvuldig optreden een zwaardere plicht op de Nederland om ten behoeve van toekomstige generaties daarnaar te handelen. Voor de Ombudspersoon zijn deze criteria en principes zo duidelijk, grondig, zorgvuldig en universeel uiteengezet dat het algemene Billijkheidsbeginsel Toekomstige Generaties onderdeel uit maakt van diens algemene mandaat en niet slechts geldt ten aanzien van klimaatverandering.
 2. Uitspraken en uitleg in VN verband
  a. Nederland is partij bij de meeste internationale mensenrechten verdragen en draagt de verplichting om die rechten te respecteren, te beschermen (ook tegen inbreuk van derden als bedrijven) en te realiseren. Ook ‘niet statelijke actoren’ hebben bepaalde verlichtingen en verantwoordelijkheden op het gebied van mensenrechten. Zo hebben bedrijven de verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren. Wat deze verplichtingen en verantwoordelijkheden precies inhouden is per recht uitgelegd door de verdragsrechtelijke organen in een ‘General Comment’.
  b. In (de tekst of uitleg van) veel van de genoemde mensenrechten worden begrippen als lange termijn duurzaamheid, progressieve realisatie (het moet steeds beter worden) en steeds vaker toekomstige generaties genoemd. Een voorbeeld hiervan is een stuk uit de uitleg (General Comment nr. 36 uit 2018) van het recht op leven, een van de meest belangrijke internationale mensenrechten:
  “Environmental degradation, climate change and unsustainable development constitute some of the most pressing and serious threats to the ability of present and future generations to enjoy the right to life.” De uitleg vervolgt hierna met verschillende positieve verplichtingen waaraan Staten (als Nederland) moeten voldoen om realisatie van dit recht op leven in relatie tot leefomgeving te verzekeren. Niet alleen worden toekomstige generaties expliciet genoemd, er wordt ook bij vermeld wat Nederland zou moeten om het recht op leven te beschermen voor huidige en toekomstige generaties.
  c. Ook relevant voor de belangen, het welzijn en de rechten van toekomstige generaties zijn:

i.      De resoluties van de VN-Mensenrechtenraad over of relevant voor klimaatverandering, gezondheid, water en milieu en mensenrechten.

ii.      Het werk en de rapporten en aanbevelingen van andere VN-verdragsorganen, speciale VN-rapporteurs (‘SR’) – bijvoorbeeld die op mensenrechten en het milieu, (SR John Knox en David Boyd), de implicaties voor mensenrechten van milieuvriendelijk beheer en verwijdering van gevaarlijke stoffen en afvalstoffen (SR Baskut Tuncak), mensenrechtenverdedigers (SR Michael Forst), water en sanitatie (SR Leo Heller), rechten van inheemse volkeren (SR Victoria Tauli-Corpuz), enzovoorts.

iii.      Het werk en de rapporten van andere VN-agentschappen of -programma’s, zoals UNDP en UNEP.

d. De in 2018 door de VN-Mensenrechtenraad aanvaardde “Framework Principles on Human Rights and The Environment” vermeldt o.a. : door rekening te houden met de rechten van kinderen nu en ons daarbij te realiseren dat er steeds kinderen bij komen die dan mensenrechten krijgen, houden we ook rekening met toekomstige generaties die nog geboren moeten worden.
e. Het VN Comité CESCR (dat toeziet op de naleving van (het ICESCR verdrag op) Economisch Sociale en Culturele rechten, zoals het recht op gezondheid), benoemde in 2018 bij een onderzoek van Argentinië̈, dat het de verantwoordelijkheid heeft op grond van mensenrechten om rekening te houden met toekomstige generaties.

 1. Inheemse tradities
  a. De belangen en het welzijn van toekomstige generaties meenemen in besluiten van vandaag is bij veel inheemse volkeren onderdeel van het dagelijks leven, van basisprincipes. Als al het leven, de hele natuur, verbonden is en voorouders en toekomstige generaties daarbij horen, dan zit duurzaamheid en rekening houden met toekomstige generaties daar diepgeworteld in. Die kun je er dan niet uit halen en apart benoemen of in een wet vastleggen. Een paar voorbeelden:

i.      De term “seven generations” en het zeven generatie denken is relatief breed verspreid onder de inheemse bevolking van Amerika. Er is bijvoorbeeld het beginsel van de “seven generations of influence” wat jou vandaag centraal plaatst tussen drie generaties voorouders en drie generaties nakomelingen. Dit omdat jouw leven direct beïnvloed is door je ouders, grootouders en grootouders en jouw handelen een directe impact heeft op jouw kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

ii.      Het “seven generations principle”, mooi omschreven door Oren R. Lyons Jr., Chief of the Onondaga Nation in 1930: 
“We are looking ahead, as is one of the first mandates given us as chiefs, to make sure and to make every decision that we make relate to the welfare and well-being of the seventh generation to come. What about the seventh generation? Where are you taking them? What will they have?” en “… you must consider in the process and in choosing the direction of your life: how will this affect the seventh generation?”

iii.      Het Yeti-ata principe uit Kazachstan is een onderdeel van de ongeschreven wet “Zhetі Kazyna”. Het is de verplichting voor eenieder om hun mannelijke voorouders tot zeven generaties terug bij naam te kennen. Het is verboden om met iemand te trouwen die binnen diezelfde zeven generaties valt. De (bewuste) impact op toekomstige generaties bestaat daar dus vooreerst met je te verbinden met voorouders. Hierdoor zal, volgens de overlevering, ieder nieuwgeboren kind wijs, gezond en fysiek sterk zijn, aldus he Jety-ata principe.

iv.      De inheemse wijsheden van de Adat AllifURU, de inheemse bewoners van wat wij de Molukken of Maluku noemen hebben ‘Sasi’, een verbod of taboe volgens het ‘Adat’ om de natuur, een gebied, waterstroom of bepaalde planensoort die/dat onder druk staat, volledig met rust te laten zodat het kan herstellen. “Dit zodat de toekomstige generaties ook in de toekomst mag en kan ‘genieten’ van de opbrengsten van wat Moeder Aarde ons vandaag schenkt”, aldus seMUel Sahureka inheems activist van Bangsa Adat AlifURU.

1.085 reacties op “Database Toekomstige Generaties

 1. baccaratsite zegt:

  I’m writing on this topic these days, baccaratsite, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

 2. www.esigarasemti.com zegt:

  I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of
  space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this information So i’m happy to show that I have a very just right
  uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I most for sure will make sure to don?t overlook
  this website and provides it a look regularly.

 3. Uwell Caliburn A2 zegt:

  Great weblog here! Also your web site rather
  a lot up fast! What web host are you using?
  Can I get your associate link for your host? I wish my website loaded
  up as quickly as yours lol

 4. Elektronik Sigara zegt:

  Cihazınızın Güç Seviyesi Çok Yüksek Olarak Ayarlanmış ;
  Vapingin boğazınızı ağrıtmasının veya öksürmenize neden olmasının son nedeni,
  cihazınızın güç seviyesinin çok yüksek ayarlanmış olmasıdır.

  Gelişmiş bir elektronik sigara iseniz, ayarlanabilir güce sahip bir Elektronik sigara moduna sahip olmak harika bir şeydir.

  Size Elektronik sigara deneyiminizi kişiselleştirme
  ve tam olarak istediğiniz sıcaklık ve yoğunluğun keyfini çıkarma yeteneği verir.

  Watt değeri ayarlanabilir bir Elektronik sigara cihazı kullanmanın olumsuz yönü, watt değerini çok yüksek ayarlamanın mümkün olmasıdır.

  https://sites.google.com/view/elektroniksigaraoksuruk/ana-sayfa

 5. Smok zegt:

  Excellent post. Keep writing such kind of info on your site.

  Im really impressed by it.
  Hello there, You have done a fantastic job.
  I will certainly digg it and personally recommend to my friends.
  I’m confident they’ll be benefited from this web site.

 6. hay day скачать на компьютер zegt:

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the
  costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?

  Any help would be greatly appreciated!

 7. Elektronik Sigara zegt:

  Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites?

  I have a blog based on the same information you discuss and would really like
  to have you share some stories/information. I know my
  viewers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

 8. swag 2 elektronik sigara zegt:

  Hey I am so glad I found your website, I really found you by mistake, while I was
  researching on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and
  would just like to say thanks a lot for a fantastic post and a
  all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look
  over it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome work.

 9. Чеки на гостиницу Казань zegt:

  Simply want to say your article is as surprising. The clearness in your
  post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 10. Çıkma Far zegt:

  Ford headlights collected from the market are 100% guaranteed. So you are looking for headlights for your ford vehicle. The right ford used headlights can be found through otocikmafar.net. We have used ford headlights available in turkey with our network of special services.

 11. invoiva zegt:

  Правила и условия | Политика за конфиденциалност | Политика за бисквитките | Предпочитания за поверителност | Отговорно залагане Затова и всички “ретро” ротативки са винаги с 3 барабана. Този тип игри обикновено нямат никакви по-специални правила и затова се играят най-лесно. Те са идеални за играчи, за които слот игрите са нещо ново. Началният бонус казино в Бетано ти дава 100% до 1500 лева и допълнителни 150 безплатни завъртания. Полученият бонус и сумата на твоя депозит трябва да бъдат разиграни 25 пъти в секция казино, а безплатните завъртания се класират за играта Joker’s Jewels.  https://postheaven.net/nay-dobrite-slotove-bonus/igri-poker-avtomat или 55″ ТВна стойност 100 лв. Платформата предлага изключително богата и разнообразна казино секция. Откриват се стотици слот игри, които ще задоволят всеки вкус. Има и интересна колекция игри на маса, съдържаща както традиционните игри, така и най-модерните техни вариации. В допълнение шоу игрите и казиното на живо допринасят за едно вълнуващо и реалистично преживяване. Начало – Бетано Казино ( Betano Casino ) с Бонус до 1500 лв (2022)

 12. TAKip2018.net zegt:

  I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any browser compatibility problems?
  A few of my blog audience have complained about my blog not operating
  correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any ideas to help fix this problem?

 13. GafHeaday zegt:

  Πηγή: Plato Data Intelligence: PlatoData.io Platogaming Πληροφορίες Το παιχνίδι στο διαδίκτυο είναι βασικά το ίδιο με την επίσκεψη σε ένα πραγματικό καζίνο, εκτός από το ότι δεν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι. Μπορείτε να παίξετε στο δικό σας χαλαρό περιβάλλον, να δείτε τα παιχνίδια να εξελίσσονται και να απολαύσετε ένα ποτό και μια τσάντα πατατάκια. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΛΥΣΟΣΩΜΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ“Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” https://cruzbsgw875420.ourcodeblog.com/14876710/monopoly-novibet Τα καλύτερα κλασικά φρουτάκια δωρεάν ειναι το 40 super hot, το sizzling hot, το mega joker και το respin joker. Μπορείς να δοκιμάσεις περισσότερα παλια φρουτακια δωρεαν πατώντας εδώ Πως να καταθέσω στις νομιμες στοιχηματικες Ο μεγάλος.. Τα φρουτάκια οπαπ έχουν μπει στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια και έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Γιατί όμως να τρέχετε μέχρι τα καταστήματα Play Opap, από τη στιγμή που μπορείτε να διασκεδάσετε με φρουτάκια οπαπ δωρεάν από την άνεση του σπιτιού σας; Παρακάτω θα δείτε τα καλύτερα φρουτάκια οπαπ και βρείτε αυτό που σας ταιριάζει για να διασκεδάσετε.

 14. Cinty zegt:

  Since the dawn of online casinos in the early-1990s, there have always been a host of skeptics who will tell you that the casino games are rigged and set up so that you lose time and time again. While there have been a few online establishments found guilty of dishonest business practices, this type of situation is becoming rarer and rarer all the time. Despite it being a well-known and documented fact that any reputable online casino’s roulette games are completely random as certified by a third-party auditor, people still think that all online casinos are simply getting one over on you. There is no roulette strategy system which can guarantee you’ll win, but there are systems you can follow to give yourself a good chance of turning a profit. These include the Fibonacci roulette strategy, D’Alembert roulette strategy, and Martingale roulette strategy.
  https://www.coolcasegallery.com/community/profile/dellacollings29/
  Your gift to the Canadian League of Composers will help us to continue to foster an environment in which Canada’s composers and their music are highly valued. Calvin Casino is a new casino launched in 2017, with its VIP theme players can expect to be crowned with some luxurious gaming. One of the established suppliers that have obtained a license in regulated US markets is NetEnt, operating systems. If you like free spins, and mobile carriers. Mountaineer cryptocurrency casino in Newcastle as we explained, all of our sources are legal gaming destinations that provide legal games and crypto gambling for Maryland players. Cleopatra is one of the all-time-favorites in the slot industry, the crypto casino lobby features a number of categories and a search feature to allow players to confidently search for a game that suits ones fancy.

 15. hem zegt:

  Ein bestimmter Abholtermin kann leider nicht vereinbart werden. In der Regel erfolgt die Abholung durch den Paketdienst innerhalb von zwei Arbeitstagen. Sie können Ihre Maschine an einer beliebigen Abholadresse abholen lassen. Zahlreiche Online Casinos haben auf ihrer Seite eine spezielle Kategorie eingerichtet, in welcher Du alle Slots mit Feature Buy finden kannst. Zudem stelle ich Dir die besten 5 Feature Buy Slots vor. Zitat bwin: „Bitte beachten Sie, dass Sie grundlegende Angaben wie Vor- und Zuname, Geburtsdatum, die Währung für Ihr bwin Konto sowie die Ländereinstellung nicht im Nachhinein ändern können. Seriosität und Vertrauenswürdigkeit stehen bei bwin an erster Stelle. Andere Angaben lassen sich auch nach der Registrierung überarbeiten. In Ausnahmefällen prüft und akzeptiert bwin eine Änderung Ihrer Stammdaten, wenn Sie den entsprechenden Nachweis erbringen.“
  https://ricardoiifo250715.blogsidea.com/19126064/мonline-casino-app-mit-echtgeld
  Achten Sie außerdem immer auf möglichen Gewinneinschränkungen bzw. Auszahlungseinschränkungen (dies ist vor allem im Echtgeldspiel relevant!). In manchen Fällen sind beispielsweise Teilnahmen an progressiven Jackpots nur beim Spiel mit Maximaleinsatz möglich. Ist Ihnen das vor Spielbeginn bewusst, so können Sie eine spätere Enttäuschung einfach vermeiden. Information ist also auch beim Slotspiel oftmals der Schlüssel zum Erfolg! Sofern es Ihnen Spass gemacht hat unsere gratis Spiele zu testen, können Sie das auch in allen unseren empfohlenen Merkur Magie Casinos zum Spass oder um Echtgeld ausprobieren. In der folgenden Übersicht finden Sie die besten Merkur Casinos mit schnellen und zuverlässigen Auszahlungen. Egal ob Sie ein neuer Spieler sind, ein High Roller oder einfach nur Spass am spielen haben.

 16. guercew zegt:

  I have read several users suggesting to have nolvadex or other SERM s on hand during a ph cycle in case of a gyno flair up lasix rezeptfrei kaufen In all of these trials, the third generation aromatase inhibitors demonstrated significantly improved disease free survival, either compared with tamoxifen as an initial adjuvant hormonal therapy, or when aromatase inhibitors were given sequentially after tamoxifen therapy

 17. churn zegt:

  Mit welcher Poker-Variante ihr persönlich glücklich werdet, müsst ihr selbst austesten. Meistens entwickelt sich während der ersten paar Runden schnell eine Sympathie – oder auch nicht. Wenn du noch nie Poker gespielt hast, empfehlen wir dir zunächst die Wertigkeiten der Hände zu erlernen und es dann mit Draw Poker zu versuchen. Es ist die einfachste Variante, weil du lediglich fünf Karten ausgeteilt bekommst und davon beliebig viele einmal oder zweimal tauschen kannst, bevor es dann zum Showdown kommt. Draw Poker kann auch allein gespielt werden, um erst einmal die Abläufe und das Spielprinzip zu verinnerlichen. 2.8 Der Flop wird offen in der Mitte des Tisches platziert und kann von jedem Spieler gemeinsam mit den beiden Hole Cards zum Bilden des eigenen Pokerblattes verwendet werden.
  https://lombard-top.ru/user/profile/310927
  Sicher spielen beim Original Rennweg 44 1030 Wien Österreich EuroMillionen Zahlen – Ziehung 1528 Räumen Sie mit VIP CLUB bis zu 75.000 Euro ab! Zum Rubbellos Im Gegensatz zum Lotto sind beim Eurojackpot die Zahlen und Quoten noch am gleichen Abend bekannt. EuroMillionen Zahlen – Ziehung 1529 (Alle Angaben ohne Gewähr!) Als Neukunde bei LOTTO24 erhalten Sie beim Spielen von drei Feldern jetzt einen 5-Euro-Gutschein und bezahlen damit für den Schein nur 1,60 statt 6,60 Euro. Chance auf den Mega-Eurojackpot sichern! ​​​​​​​ Jetzt Spielen! Der Jackpot der EuroMillionen erreicht regelmäßig Höhen, die seine Gewinner zu den reichsten Bürgern ihrer Heimatländer werden lassen. Nicht wenige derjenigen, die im Anschluss an das große Glück an die Öffentlichkeit gegangen sind, stehen noch heute im Rampenlicht! Doch auch unter den Lottospielern, die gerne anonym bleiben möchten, gehört die EuroMillionen Lotterie zum beliebtesten Millionenspiel Europas. Schließlich hat jeder die gleichen Chancen auf Gewinne im mehrstelligen Millionenbereich und schon der zweite Gewinnrang reicht häufig aus, Lotto-Millionär zu werden.

 18. solo.to/prompromke zegt:

  Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long
  comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!

 19. Davidnus zegt:

  Best and news about drug. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  https://mobic.store/# where to get cheap mobic without rx
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Some trends of drugs.

 20. esigara zegt:

  A person essentially help to make seriously articles I might state.

  That is the first time I frequented your website page and thus far?
  I surprised with the analysis you made to create this actual
  submit incredible. Magnificent task!

 21. naili zegt:

  Pour revenir au site Loteries, cliquez sur le bouton « Précédent » de votre navigateur ou cliquez sur « Loteries » dans le menu du site Espacejeux.com. annuaire-loto.com 2022 Des ressources sont disponibles à travers la province si vous ou l’un.e de vos proches vivez avec une dépendance au jeu. Il est possible d’obtenir du soutien. Dans le cas d’une panne téléphonique de plus de 15 minutes, l’animateur annoncera que le bingo sera reporté au dimanche suivant.  Veuillez noter que la station possède une génératrice électrique et dans le cas d’une panne électrique, le bingo ne sera pas interrompu. Il est recommandé d’utiliser une radio avec piles. Knights of Colombus Bingo Utilisez la roulette des nombres pour faciliter la démarche. Il est important de ne pas passer à l’étape suivante tant que les nombres ne sont pas maîtrisés, cela peut prendre quelques semaines avant d’y parvenir.
  https://www.kalpnatayal.com/forum/community/profile/sallydane212464/
  Le machine sous vide FoodSaver offre la possibilité d’un stockage vertical ; un design élégant et peu encombrant, ce qui le rend adapté aux cuisines de toutes tailles. Avec un fonctionnement d’emballage sous vide à une touche, le système d’emballage sous vide FoodSaver est extrêmement facile à utiliser. Le machine sous vide FoodSaver offre la possibilité d’un stockage vertical ; un design élégant et peu encombrant, ce qui le rend adapté aux cuisines de toutes tailles. Avec un fonctionnement d’emballage sous vide à une touche, le système d’emballage sous vide FoodSaver est extrêmement facile à utiliser. La machine sous vide est dotée d’un système d’étanchéité résistant aux hautes températures et haute élasticité, pour éviter une étanchéité incomplète, trop pauvre, entraînant une dégradation sous vide.

 22. Visit zegt:

  Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are
  so many choices out there that I’m totally overwhelmed
  .. Any ideas? Cheers!

 23. Philiptox zegt:

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Top 100 Searched Drugs.
  ed drugs
  Everything about medicine. Medscape Drugs & Diseases.

 24. CeR zegt:

  Sprawdź dokładnie, specjalnych ofert cashback i innych pysznych prezentów. Dobre kasyna homes możesz również skorzystać z funkcji gamble, więc nie chcesz tego przegapić. Trzy i więcej symboli grobowca uruchamia darmowe spiny, z początkiem wieku. Poker gra po polsku muzykom spodoba się również płynna integracja odtwarzacza muzycznego, Irlandzki Hazard stał się ściśle regulowany. Ignition Casino jest skórą na Bodog Poker Network, co jest dobrą rzeczą. Już w latach 70. ubiegłego stulecia odbył się obecnie jeden z najważniejszych turniejów o nazwie World Series of Poker, co potwierdza, jaką popularność zdobyła ta gra. Na jej cześć stworzono również pierwsze automaty do gry, a przetrwały one do dzisiaj pod nazwą wideo poker. Wraz z rozwojem technologicznym automaty te były coraz lepsze, lecz gra nadal pozostawała w kasynach stacjonarnych. Rewolucją było jednak powstanie kasyn online i umieszczanie w nich pokera online. Coraz więcej producentów interesowało się tworzeniem tego typu gier, dlatego dzisiaj automatyczne gry poker są bardzo zaawansowane technologicznie.
  https://roguelegends.de/community/profile/carinabrough751/
  Niby tak, ale na fajki wydaje miesięcznie niecałe 400 zł, a w kasynie to by mi nawet na dwa drinki nie wystarczyło. W kasynach personel musi nosić maseczki. Goście kasyn, np. należących do Zjednoczonych Przedsiębiorstw Rozrywkowych, przy wejściu są wyposażani w „zestawy covidowe”, czyli maseczkę i żel antybakteryjny do rąk. Stoły do gier karcianych zostały otoczone plastikowymi osłonami, co znacząco obniża atrakcyjność gry. Zamknięto też bary z napojami alkoholowymi. Żetony, automaty, stoliki, wszelkiego rodzaju uchwyty itp. są na bieżąco dezynfekowane. Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystaj±c ze strony wyra¿asz zgode na u¿ywanie cookie.  Wi꣥j informacji     – W budynku tym znajduje się lokal usługowy, który był wydzierżawiony na sklep spożywczy (ze sprzedażą alkoholu). Od jakiegoś czasu jednak Zakład Gospodarowania Nieruchomościami miał trudności w kontakcie z najemcą, – nie odpowiadał na korespondencję, a lokal był zamknięty i nie wpuszczano do niego pracowników ZGN przybyłych z kontrolą. Pojawiły się także zaległości w płaceniu czynszu. W tej sytuacji ZGN Praga-Południe wypowiedział najemcy umowę dzierżawy i obecnie trwa procedura eksmisyjna z tego lokalu użytkowego – wyjaśnia rzecznik dzielnicy Michał Szweycer. 

 25. Var zegt:

  Vsaka od igralnic, oddelek za igralnice v živo doda vznemirjenje igranja igre v živo prek video toka. Najhitrejši casino strani lahko dobite ček za vhodna vrata v tednu ali dveh, ki je super. Odkar je bil izpuščen iz zapora, vendar so dobropisi ankete na splošno omejeni na eno na anketo. Druga velika značilnost tega On-line igralni avtomat je ikona zakladnica, vendar se morate zavedati vseh zahtev glede vložkov ali predvajanja in prebrati drobni tisk. Casino brezplačna uroke brez prvega polaganja za pravi denar 2022 plačljiva kartica je predplačniški bon, kot so divji simboli in brezplačni krogi. Nekateri primeri so igralni avtomati podjetja Microgaming, ker se uči iz svojih nesreč.
  https://mariodczt505949.blogofchange.com/19032841/poker-za-1-v-sloveniji
  Preverite male sladkosti življenja Evro je univerzalna valuta v mnogih spletnih igralnicah. Čeprav je lahko evro uporabljen v praktično vseh igralnicah, ponujajo transakcije tudi v drugih valutah. Vedno preverite, da lahko igrate igro v željeni valuti in tako ne bo potrebe po menjavi valut in posledično plačevanju različnih provizij. Le tako lahko igralec v primeru dobitka dvigne celoten zaslužek. Slovenski avto leta 2023 Za igralnico je neprecenljivo znanje vedeti, predvaja denar v ruleti da prispevajo k vsaki stavi in to postavijo k progresivnemu jackpotu. Nekatere starejše igre na igralnih avtomatih uporabljajo aktivatorje Plačilne linije, ki bi ga lahko osvojil kateri koli igralec. To je svoboda in udobje, ki igra v igralnici z igro.

 26. mnogocook.ru zegt:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed
  browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope
  you write again very soon!

 27. удаление кариеса zegt:

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s
  very hard to get that “perfect balance” between superb usability and appearance.

  I must say you’ve done a excellent job with this. Also, the blog loads extremely fast
  for me on Opera. Superb Blog!

 28. http://remstrdom.ru/ zegt:

  I blog quite often and I genuinely thank you for your
  content. Your article has really peaked my interest. I am going to book mark your site and keep checking for new details about once per week.
  I subscribed to your Feed too.

 29. bob tape zegt:

  I’m not sure why but this website is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 30. sadovnikinfo.ru zegt:

  We stumbled over here different website and thought I might as well
  check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking at your web page repeatedly.

 31. lon pog zegt:

  Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

 32. gyday zegt:

  Marijuana smoke, on the other hand, is produced at higher specific temperatures. And although the bioavailability with smoking cannabis is lower, the doses of THC that you do get come on quite rapidly. To date, research on marijuana and health outcomes have been limited and results mixed. Some studies found smoking marijuana may cause lung injury linked to an increased risk of chronic bronchitis, but did not find significant changes in lung function over time. According to one study, which happened to be the first of its kind, yes. Now, vaporizing doesn’t help with dependence issues, impaired driving, or brain damage among heavy adolescent users, but it may improve “cannabis drug safety by minimizing pulmonary troubles.” The researchers concluded that “regular users of joints, blunts, pipes, and water pipes might decrease respiratory symptoms by switching to a vaporizer,” but this finding was based just on a snapshot-in-time internet survey that asked people about their symptoms. You don’t know for sure until you…put it to the test.
  https://milofjis529529.ziblogs.com/16945961/buy-cannabis-online
  We offer guaranteed expedited shipping within Canada for ALL orders over $120. Contact Original FARM is a provincially and municipally licensed cannabis retailer located in Vancouver and Vancouver Island. Since opening April 2015, Original FARM’s mission has been to provide safe access to cannabis in a discreet, professional environment. ” + _localizedStrings.redirect_overlay_text + ” Best Cheap Ounces Canada Online Dispensary Canada Coupons Best Same Day Weed Delivery Services Guide We offer guaranteed expedited shipping within Canada for ALL orders over $120. There are, of course, some regulations around purchasing cannabis online. When you order, there will be some checks in place such as verification and proof of age 19+ (or 18+ in AB, 21+ in QC). Once verification is completed, the purchase will be made online through a secure website that uses SSL encryption and collects online payment for the order.

 33. http://yes-cars.ru/ zegt:

  Hello would you mind letting me know which webhost you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different
  internet browsers and I must say this blog loads a
  lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair
  price? Cheers, I appreciate it!

 34. Cami Halısı Artvin zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 35. Cami Halısı Bingöl zegt:

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 36. Cami Halısı Bolu zegt:

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 37. Cami Halısı Amasya zegt:

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 38. Cami Halısı Aydın zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 39. Cami Halısı Antalya zegt:

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 40. Cami Halısı Adana zegt:

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 41. Cami Halısı Ağrı zegt:

  Nice article inspiring thanks. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 42. Cami Halısı Burdur zegt:

  Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 43. cami halısı balikesir zegt:

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 44. Cami Halısı Afyon zegt:

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 45. Cami Halısı Bilecik zegt:

  Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 46. Cami Halısı Bitlis zegt:

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 47. Cami Halısı Kocaeli zegt:

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 48. Cami Halısı Rize zegt:

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 49. Cami Halısı Konya zegt:

  I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 50. Cami Halısı Hatay zegt:

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 51. Cami Halısı Manisa zegt:

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 52. Cami Halısı Kastamonu zegt:

  I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 53. Cami Halısı Tokat zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 54. Cami Halısı içel zegt:

  Thank you great post. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 55. Cami Halısı Mersin zegt:

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 56. Cami Halısı Kütahya zegt:

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 57. Cami Halısı Kırsehir zegt:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 58. Cami Halısı Isparta zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 59. Cami Halısı Sivas zegt:

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 60. Cami Halısı Tekirdağ zegt:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 61. Cami Halısı Sinop zegt:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 62. Cami Halısı Sakarya zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 63. Cami Halısı Mardin zegt:

  I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 64. Cami Halısı Malatya zegt:

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 65. Cami Halısı Kırklareli zegt:

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 66. Cami Halısı istanbul zegt:

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 67. Cami Halısı Kars zegt:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 68. Cami Halısı Kayseri zegt:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 69. Cami Halısı Muş zegt:

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 70. Cami Halısı Ordu zegt:

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 71. Göbekli cami halısı zegt:

  Thank you for content. Area rugs and online home decor store. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 72. Cami Halısı Niğde zegt:

  Thank you great post. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 73. More info zegt:

  Hi there every one, here every one is sharing these kinds of knowledge, thus it’s
  fastidious to read this website, and I used to go to see this
  webpage every day.

 74. Cami Halısı Eskişehir zegt:

  I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 75. Cami Halısı Çanakkale zegt:

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 76. Cami Halısı Erzurum zegt:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 77. Cami Halısı Giresun zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 78. Cami Halısı Erzincan zegt:

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 79. Cami Halısı Bursa zegt:

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 80. Cami Halısı Çorum zegt:

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 81. Cami Halısı Denizli zegt:

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 82. Cami Halısı Hakkari zegt:

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 83. Cami Halısı Gaziantep zegt:

  I really love to read such an excellent article. Helpful article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 84. Cami Halısı Elazığ zegt:

  Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 85. Cami Halısı Edirne zegt:

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 86. Cami Halısı Çankırı zegt:

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 87. Onwin Güncel Giriş zegt:

  Nice article inspiring thanks. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 88. Onwin Giriş zegt:

  Thank you for great content. Hello Administ. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 89. Onwin Güncel Giriş zegt:

  Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 90. Onwin zegt:

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 91. Onwin Giriş zegt:

  Great post thank you. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 92. Onwin Giriş zegt:

  Thank you for great information. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

 93. onwin giriş zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Hacklink , Hacklink panel , Hacklink al Hacklink panel

 94. vivoslot zegt:

  I’m not sure where you are getting your information, but
  good topic. I needs to spend some time learning more
  or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

 95. places near me food open zegt:

  Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog based on the same information you discuss and would love to have
  you share some stories/information. I know my visitors would enjoy
  your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

 96. MichaelHib zegt:

  drug information and news for professionals and consumers. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

  https://prednisoned.top/ prednisone online australia
  Actual trends of drug. Drugs information sheet.

 97. Onwin zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Onwin Yeni Adres , onwin

 98. Onwin Giriş zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Onwin , Onwin Giriş , Onwin Güncel Giriş , Onwin Yeni Adres , onwin

 99. fafaslot zegt:

  Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your publish is just
  great and that i could assume you are a professional on this
  subject. Fine together with your permission allow me to snatch your
  RSS feed to stay updated with impending post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 100. Visit zegt:

  Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I
  was curious about your situation; we have created some nice practices and
  we are looking to swap solutions with other folks,
  be sure to shoot me an e-mail if interested.

 101. lok zegt:

  The best way to play online poker with friends is likely the PokerStars app home games area. Pokerstars home games for play money and real money have been available for more than a decade. And, in reality, it set the trend. With that being the case, it’s hardly surprising the software and set-up is more comprehensive than most. 76 Poker Chicks | Las Vegas, USA Unibet’s new private table poker app has been specifically designed to keep that friendly yet competitive edge. While the thrill of open tournament play will continue to drive us, there’s nothing quite like a night in with mates and a few hands of Texas Hold’Em or whatever your preferred version might happen to be. Partypoker is a solid platform that offers secure entertainment for poker fans. The platform offers multiple tournament options which make it incredibly attractive for experienced poker players. Although Partypoker offers two variants of poker, it is important to mention that players that want to play poker with friends can play only create cash games.
  https://quebeck-wiki.win/index.php?title=Bitcoin_dice_game_script
  Gamble and play to your heart’s content with real money at the exciting games of 24VIP Casino. Pay the min deposit 25 dollars to get started with gambling. The players need to pay the min deposit 25 dollars only, and that is quite reasonable for the low rollers. Register with the casino and make the first minimum deposit to grab exciting casino bonuses. The casino supports the following trusted and secure deposit methods: The casino is licensed by the Curacao Internet Gaming Commission and it is a sister site of SuperiorCasino. It features unrivaled customer support, wide range of banking methods and downloadable content. Withdrawal options are the casino’s main disadvantage, as daily limits barely exceed a couple of thousands. All transactions are protected with SSL protocol and money can be deposited/withdrawn using UpayCard, NETeller, EcoCard, Moneybookers/Skrill and more.

 102. hokigroup zegt:

  I was pretty pleased to uncover this site. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful read!!
  I definitely loved every little bit of it and i also have you saved to fav to see new stuff in your
  web site.

 103. helay zegt:

  Naturalnie wypłaty różnia się od tych tradycyjnych – przykładowo, jeżeli postawimy 10 dolarów na pole czerwone, to wygramy, gdy obie kulki wpadną w pole czerwone. Wówczas zgarniemy 40 dolarów. Możemy również obstawić sytuację, że jedna kulka wpadnie w pole czerwone a druga w czarne. Wtedy za postawione 10 dolarów otrzymamy 20. Pozostałe wypłaty wyglądają, jak niżej. Wielu wiodących programistów stworzyło wspaniałe automaty do gier, nie mają ze sobą nic wspólnego. Kolorystyka strony jest biała, że gra na automacie Dragons Temple posiada zwykły symbol wild w postaci logo automatu Dragons Temple. Maksymalna liczba darmowych obrotów wynosi 60, a jeden z najnowszych o Neospin możesz przeczytać tutaj. Gracze, jeśli nie wszystkie.
  https://www.lordofwar.io/forums/users/barbrasticht/
  Weź udział w wielkim pokerowym wydarzeniu. Stawiamy na najlepsze standardy organizacyjne i niesamowity klimat eventów. Dołącz dospołeczności You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience. Platforma pokerowa Pokio przygotowała dla swoich graczy aż 11 satelit w których można wygrać wpisowe do Main Eventu Polish Poker Championship. Każda z satelit gwarantuje 3 wejściówki do Main Eventu (100€) z wpisowym 5€. Satelity rozgrywane są w każdy wtorek, czwartek i niedzielę aż do 29 maja włącznie. Warto również dodać, że Pokio nie pobiera żadnej prowizji od wpisowego – cała pula trafia do graczy. Musisz mieć ukończone 18 lat,aby korzystać z tej strony internetowej Poznaj ludzi z różnych stron świata, dołącz do pokerowej społeczności i poczuj klimat ekscytującego festiwalu.

 104. Smok Species zegt:

  Appreciating the persistence you put into your site and detailed information you offer.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same
  unwanted rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site
  and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 105. aite zegt:

  Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I find It really useful & it
  helped me out much. I’m hoping to give one thing again and help others such as you aided me.

 106. maype zegt:

  Digital currencies are here to stay. Whether decentralized like Bitcoin, managed by a private company like USDC, or controlled by a government such as the Bahamas’ sand dollar, the only question is what will prove most popular—and longest lasting. Taking advantage of Match Trader’s integration into the B2Broker white label liquidity offering for FX and crypto markets, the company has expanded its globally recognized white label liquidity products for digital businesses. In addition to the whit… On-premises and cloud protection against malware, malicious applications, and other mobile threats The value of cryptocurrency is also driven by scarcity. This alludes to the cryptocurrency’s finite mechanism. The Bitcoin protocol sets the maximum amount of BTC that can be mined at 21 million. Therefore, as more people enter the crypto space, Bitcoin’s scarcity will inevitably increase, causing its price to increase. Some coins also use the burning mechanism to increase their value by destroying a portion of the supply.
  https://koniecczasow.pl/community/profile/denese16909787/
  Civic was listed on Coinbase simultaneously with tokens such as Decentraland (MANA) and district0x (DNT). Following the announcement of the intended listing, Civic rallied by nearly 190%. Intriguingly, the rally continued following the commencement of the actual trading (which occurs when an asset has attracted the liquidity threshold set by Coinbase). In late March, FIFA announced that Crypto.com will be the official sponsor of the FIFA World Cup Qatar 2022, marking another milestone in Crypto.com’s efforts to enter the sports space and prompting a flurry of press attention. By 28 March 2022, the token was trading at highs of $0.50. However, since then the price has dipped. Market predictions are not completely trustworthy. Cryptocurrency analysts cannot always foresee larger political and economic forces such as geopolitical crises in Ukraine or increasing regulations. Besides, different analysts look at different sets of market metrics to arrive at their conclusions. Therefore, their predictions can widely vary. Investors should conduct due research before investing in any cryptocurrency, especially a coin as volatile as SafeMoon.

 107. Hacklink panel zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across.

 108. svv388 zegt:

  It is not my first time to pay a visit this website, i am
  browsing this website dailly and take nice information from here everyday.

 109. 성인웹툰 zegt:

  Do you wanna that your router covers wide areas with an internet connection. Then, you have to make a connection with the asus repeater. Get the detailed information from here.
  “성인웹툰”Thanks for sharing

 110. Uygun Fiyat E Sigara zegt:

  Undeniably imagine that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the
  net the simplest factor to remember of. I say to you, I definitely get irked even as people consider worries
  that they plainly don’t realize about. You managed to hit
  the nail upon the top and also outlined out the whole thing with
  no need side-effects , other people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thank you

 111. Ucuz Elektronik Sigara zegt:

  It’s appropriate time to make some plans for the long run and it’s time to be happy.
  I’ve learn this put up and if I may just I desire to suggest you some attention-grabbing things or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to learn even more issues about it!

 112. Ucuz Elektronik Sigara zegt:

  I simply couldn’t go away your site before suggesting that I extremely loved the usual information an individual supply to your guests?
  Is going to be again continuously to check out new
  posts

 113. sbobet 88 zegt:

  I blog often and I really thank you for your content.

  The article has really peaked my interest. I will take a note of your
  blog and keep checking for new information about once per week.
  I opted in for your Feed too.

 114. 강남풀싸롱 zegt:

  i have learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting I just would like to give you a huge thumbs up for the great info you have right here on this post.“강남풀싸롱” Nice blog here! Also your site rather a lot up fast! we concentration on quality! We finalize our work space and hamper within your budget no matter what kind of programme you have in mind!

 115. uwell zegt:

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails
  with the same comment. Is there any way you can remove people from that service?
  Many thanks!

 116. 강남안마 zegt:

  Fantastic goods from you, man. I have understand
  your stuff previous to and you’re just too fantastic.“강남안마”
  I really like what you have acquired here, certainly like what you are
  stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.Thanks for sharing

 117. 온라인카지노 zegt:

  i have learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I wonder how so much effort you place to make one of these fantastic informative web site.
  온라인카지노” m really impressed with your writing skills and
  We finalize our work space and hamper within your budget
  , no matter what kind of programme you have in mind!

 118. valorant cheat buy zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Click on the Keyword to Enter the Website. Bahsegel

 119. Smok Novo 4 zegt:

  Heya i am for the primary time here. I found this board and I to find It really helpful & it helped
  me out much. I am hoping to provide one thing again and help others
  such as you aided me.

 120. sway zegt:

  Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to
  start. Do you have any points or suggestions? With thanks

 121. Elektronik Sigara - Online Satış Kapıda Ödeme zegt:

  Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would appreciate
  your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 122. Ana sayfa - start.me zegt:

  I have been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all
  webmasters and bloggers made good content as you did,
  the net will be a lot more useful than ever before.

 123. Bar zegt:

  Postgraduate Institute for Medicine designates this enduring material for a maximum of 0.25 AMA PRA Category 1 Credit(s)™. Physicians should claim only the credit commensurate with the extent of their participation in the activity. The 30 participants who continued to use cannabis during pregnancy offered different reasons for use during pregnancy than before pregnancy (Figure 1). Twenty-nine participants described using cannabis for symptom management. Most commonly, this was self-directed use to manage pregnancy-related nausea and vomiting. Many participants found cannabis to be more effective than pharmaceutical remedies, and variously supplemented and substituted it for prescribed medication. AAP: Marijuana Use During Pregnancy and Breastfeeding – Implications for Neonatal and Childhood Outcomes
  https://www.nanamomatl.com/studyroom2/profile/elwoodzbd463850/
  $25 delivery service on all other orders We are a premium cannabis delivery service providing the best adult-use cannabis brands in the Los Angeles area! We believe our customers deserve the best and that’s why we do everything we can to provide the best weed and cannabis infused products on the market to you, the customer. Cova software offers a robust cannabis POS system with versatile integrations to online ordering services such as Shopify, Super Anytime, Buddi, I Heart Jane, Weedmaps, and Leafly Pickup, which auto-populate all your delivery manifestos. With inventory management and a wealth of reporting features, the Cova POS enables cannabis retailers in B.C. to stay compliant as they evolve and expand. Get started with your cannabis retail & delivery business fast today! Honourable Mike Farnworth

 124. geN zegt:

  Research Papers The essence of a citation is simply to point out where you learned about the concepts and ideas that make up all the parts of a research paper. This is absolutely essential, both to substantiate your points and to allow other researchers to look into those sources in cause they want to learn more about some aspects of your assignment, or dig deeper into specific parts of a research paper. Welcome to an overview of “What is MLA Format?” in relation to paper formatting. You’ll find in-depth guidelines, examples, and visual samples to help you easily format your paper. This guide does not serve as a reference for MLA citation format. 0.1) If you’ve been asked to submit a paper in MLA style, your instructor is asking you to format the page and present the content in a specific way. Just as football referees dress a certain way, and Japanese chefs cook a certain way, writers in certain disciplines follow a certain set of conventions. This document will show you how to format an essay in MLA style.
  https://www.needlegirl-haystackworld.com/all-that-is-needed/profile/veroniquemcvill/
  It is extremely easy to understand how to place an order at Essays-Panda.com. Read the instructions and see how it works smoothly with no hitch. You will find no difficulty as it is a challenge-free and well-designed process. You can simply enjoy the procedure with us. “In today’s society, it’s easy to get lost in the shuffle. We’re all so busy working and taking care of our families that we often don’t have time for ourselves. This can lead to feeling stressed, overwhelmed, and even angry. But what if there was a way to reduce the amount of stress in our lives? Speaking of analysis, it is a bit like rewriting an interview. You have to engage your brain and resynthesize available information to explain it to an audience. See what seems to be unclear, seek for the strong points and the weak parts. If something meets your opinion – write it down. Likewise, if something goes against your vision, mention it as well. You have to use interview quotes as you write your interview paper, yet you must analyze information during the process as well. It is fine to ask different questions that have not been originally on your list. It will make the final result flexible and vivid.

 125. liz zegt:

  Crazy Taxi Car Simulation Game 3D can only be played on desktop browsers. “The enthusiasm and replies all over the world have been overwhelming since the announcement of our title. This has motivated the team to improve the game even more, by adding new music, extra citizens, and tons of other updates in a patch”, said Ronnie Nelis, CEO of Lion Castle. The patch will be available as of day one for Xbox One and PlayStation 4. It will soon follow for Nintendo Switch in the next few weeks. The full list of updates will be enclosed soon. A green arrow guides your destination, and once near this destination, you will have a specified range to stop within. Released back in 2010 for the Nintendo DS, the Sonic Classic Collection was a let down. It only contained a select few games (and removed multiplayer options), whereas other collections like Sonic Mega Collection had many more titles. Now, it’s being revealed by way of The Sonic Stadium that there were grander plans for the Classic Collection that never came to fruition.
  https://climbgreece.com/forums/users/6925dclxxiii306/
  Key Features Already have an account? Sign in here. 平台服务协议 Published: 27th February 2019 STEAMUNLOCKED @2022 – All Right Reserved. STEAMUNLOCKED @2022 – All Right Reserved. A.J. Maciejewski wrote a review at Videochums.com based on his knowledge of the Xbox One version, rating 4.9 points of possible 10 to the game, which was the lowest score the game received. He thought the game was “promising”, but he criticised the “extremely barebones” gameplay, a lack of characters and glitches the game had. Get Golf With Your Friends PC game for free instantly and play pre-installed on SteamRiP Published: 19th May 2020 A confirmation message will be sent to your email address. Use it to confirm the ownership of the address. I tried, seems like you can’t

 126. http://smartremstr.ru/ zegt:

  I loved as much as you will receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot
  often inside case you shield this increase.

 127. http://sad-ogorod-info.ru/ zegt:

  Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog
  world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any
  html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 128. Betist zegt:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. Click on the Keyword to Enter the Website. RoyalBet

 129. Unign zegt:

  Wink if you like to spin! Wink Slots is kind of like Wink Bingo’s non-identical twin. Wink Bingo specializes in all things Bingo, whereas Wink Slots is all about the Slots. In fact, there are over 200 Slots to be found on Wink Slots. Yes, there’s a Slot for everyone! Look out for those all-time classics like Rainbow Riches and Starburst, or newer edgier games like Treasure Fair and Cash Cuisine. You won’t be short on thrills and you certainly won’t be short on winning opportunities with BIG Jackpot and tons of free spins on many of the Games.There are also daily and weekend giveaways to keep you flying high. Yes kitties, we’re talking about that delightful mashup of slots and bingo. Slingo is a little different from Bingo…as a mixture of Bingo and Slots, you’ll have bingo cards and will need to spin the reels and mark off the numbers that appear on the cards as you go. You win a Slingo when you mark off 5 numbers horizontally, diagonally, or vertically. Points are then collected and players with the highest points win the game! Ready to give it a whirl?
  https://drvaishalli.com/2021/09/11/oneself-deposit-betting-nz-2021-%E1%90%88-http-bes10-online-casinos-com-fr-best-10-casino-best-10-casino-best-10-casino-feed-just-friends-least-money-gambling-casino/
  There are no legal online casinos in California offering real money play. Only six states permit the best online casinos, and California is not one of them. As there are no online casino California real money sites, an online CA casino gamer must visit a social casino site such as BetRivers.net, Pulsz, Gambino or WOW Vegas. Pennsylvania now has 18 online casino apps that you can play for real money. Many of these legal online casinos come from popular brands like BetMGM, PokerStars, Caesars and DraftKings. Pennsylvania online casinos feature some of the best sign-up bonuses, promos and games to choose from. You can set deposit and wagering limits or self-exclude from wagering on New York online casinos. We can take similar steps for various forms of online gambling such as online slot machines, video poker or blackjack at the best online casinos. Our group is committed to guiding you to the best responsible gambling resources at each promoted operator.

 130. Uwell Elektronik Sigara zegt:

  That is really fascinating, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for seeking more of your excellent post.

  Also, I’ve shared your site in my social networks

 131. obshchestroy.ru zegt:

  Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for inexperienced blog writers? I’d definitely appreciate it.

 132. foulp zegt:

  Гарантируем полный возврат средств без проблем в течение 7 дней, если товар бракованный или просто оказался для Вас ненужным | Подробнее Эффективное и экономичное средство. Одной кали хватает на оба глаза. Приятная консистенция, ненавязчивый едва уловимый аромат. Впитывается быстро. При регулярном использовании на ночь мои “гусиные лапки” стали не так заметны, а ресницы стали как бы более утолщенными и пушистыми. Ношу линзы, но никаких неприятных моментов (типа аллергии, покраснений и пр) не возникло. Это необходимо делать, поскольку наши выросшие ресницы живут 20-30 дней, потом выпадают. Соответственно, для того, чтобы вновь вырастающие реснички были такими же длинными, необходима поддержка.  Максимальный размер: 8 МБ. После 2-х недельного использования результат очень виден!Новые волоски, длина, густота. Использовала и для ресниц, и для бровей. Запах приятный, объем то, что нужно. Глаза не щипет после нанесения! Быстро впитывается. Использую утро/вечер
  https://wiki-mixer.win/index.php?title=Маски_для_век_вокруг_глаз_от_морщин
  Невозможно переоценить важность стрелок в макияже. Они никогда не выйдут из моды, хоть меняются тенденции относительно их формы и цвета. Поэтому важная задача каждой красавицы – научиться с их помощью подчеркнуть собственную привлекательность. На первом этапе нужно определиться с верным помощником, а именно – с подводкой для глаз. Для создания красивых стрелок и подводки глаз, а также обеспечения их стойкости на протяжении достаточно долгого времени, необходимо соблюдать несколько простых правил применения карандаша-фломастера: А вы используете подводку-фломастер для создания стрелок? Расскажите о самой удобной в комментариях. Поддерживаемые форматы: JPG, JPEG, PNG, BMP, GIF. Ярким неординарным решением для летнего мейкапа послужит цветной лайнер. А еще можно наносить два контрастирующих цвета для создания, соответственно, двойных стрелок. Подчеркните глаза с помощью MAC Eye Kohl Pencil Liner — мягкого, кремового карандаша для глаз, который обеспечивает насыщенный цвет с матовым или перламутровым финишем.

 133. delaremontnika.ru zegt:

  wonderful issues altogether, you just won a emblem new reader. What could you suggest in regards to your publish that you made a few days ago? Any positive?