Online Toekomstraad over de Waarde van Water

Tijdens de week van de VN, van 19 t/m 22 oktober 2020, organiseerde het Lab Toekomstige Generaties een online Toekomstraad. Wat zou de toekomstige generatie beleven in de mooist mogelijk toekomst, ruim 100 jaar vooruit? Die vraag stond centraal in de Toekomstraad. Wat zou de toekomstige generatie doen en wat zou het in de eerstvolgende generaties gedaan hebben om daar te kunnen komen? Samen met een groep van bevlogen wereldburgers sprong het Lab naar de mooist mogelijke toekomst voor de waarde van water. 

Kwestie: ‘de Waarde van Water’
Het thema ‘de Waarde van Water’ vormt de derde kwestie die het Lab onderzoekt. Deze kwestie is aangedragen via het Loket voor de Toekomst en is gekozen omdat het waterprobleem grote attentie vraagt. Cristel Zwart kaartte de kwestie aan en bracht de urgente oproep voor de waarde van water: “Als we op deze manier doorgaan met het gebruik van water heeft een groot deel van de wereld in 2040 geen toegang tot schoon drinkwater meer. Landbouw, industrie en de vleesindustrie zijn grootgebruikers. En we pompen meer grondwater naar boven dat de aarde kan aanvullen”.Cristel liet de intentie voor de reis van de kwestie als volgt klinken: “Ik denk dat het goed zou zijn wanneer mensen bewust zijn van dit probleem en erover gaan nadenken hoe we water anders kunnen gebruiken. We hoeven niet voor alles waar we water voor nodig hebben, schoon drinkwater te gebruiken. Als we ons daar bewust van zijn gaan we ook naar andere manieren van watergebruik kijken.” 

De start van de avond
We startten de avond door gelijk het thema in te duiken met een warming-up oefening. We waanden onszelf als deelnemers in een waterdruppel. Hoe beweegt een waterdruppel? Waar komt die allemaal? We maakten ons een voorstelling van hoe het zou zijn om een waterdruppel te zijn. De waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties vertelde vervolgens dat hij in januari 2021 met zijn uitspraak over de Waarde van Water wil komen, en dat hij zich bij het schrijven zal laten inspireren door de toekomstbeelden waarmee de Toekomstraad vanavond zal komen. Ter voorbereiding op de Toekomstraad deed het Lab onderzoek naar de kwestie ‘de Waarde van Water’. De bevindingen werden in kort bestek toegelicht en zijn mooi samengevat in de Quickscan ‘de Waarde van Water’,

Een reis door de tijd
De deelnemers van deze avond vormden vervolgens een Toekomstraad. Door middel van een inleefoefening belandden we vanuit het nu drie generaties terug in de tijd. We dachten aan onze voorouders en hoe zij de Aarde aan ons hebben achtergelaten. Vervolgens reisden we in gedachten terug naar het nu, en toen drie generaties de toekomst in. Zo werd er aan achterkleinkinderen gevraagd wat water voor hen betekent in het jaar 2120. 

Hoe de mooist mogelijke toekomst voor water eruit ziet
De Toekomstraad richt zich op de mooist mogelijke toekomst en het vormen van mogelijke toekomstbeelden. Tijdens de Toekomstraad kregen de inleefbeelden een naam en een gezicht. Zo ontstonden: Kwasie, Nova en Pim. We zagen dat mensen in 2120 goed met water omgaan en vele survival skills hebben ontwikkeld. Ze leven in zelfregulerende- en voorzienende gemeenschappen op drijvende eilanden gemaakt van plastic afval. Zout- naar zoet waterinstallaties zetten het water om in drinkwater. Er bestaat een meer bewuste geest voor duurzaamheid en leven met de natuur. Al het water wordt hergebruikt en hoeft niet van ver te komen. De burgers vormen de overheid, passen het curriculum aan op water en natuur. De overheid heeft rechten aan de natuur en het water toegekend omdat er zoveel druk stond op het 1% bruikbare water. Burgers nemen het heft in eigen handen om zelfvoorzienend te worden in het dagelijkse leven. 

Terug naar het heden
Als laatste gebruikten we de ‘backcasting methode’. Via deze methode keken we vanuit de toekomst terug naar het nu, en bedachten we hoe we tot die mooie toekomst waren gekomen. Dus: wat moet er in de tijd tussen nu en 2120 veranderen om de mooist mogelijke toekomst voor water te creëren voor toekomstige generaties? 

Met deze inzichten en de toekomstbeelden is het Lab geïnspireerd en goed toegerust om verder de weg van de kwestie te vervolgen. 
Wil je de Quickscan over ‘de Waarde van Water’ lezen? Lees verder.
Wil je de uitspraak van de Waarnemend Ombudspersoon over de Waarde van Water ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.