Cristel droeg een kwestie aan bij het Lab Toekomstige Generaties

Cristel Zwart maakt zich zorgen over water. En dan vooral over schoon drinkwater. Ze kaartte dit probleem aan bij het Lab Toekomstige Generaties via het Loket voor de Toekomst.

Wat is het probleem dat je hebt aangekaart?
Ik zag de serie Explained op Netflix en daarin zit een aflevering over het waterprobleem. Omdat we niet goed met water omgaan en het idee hebben dat schoon drink water er in overvloed is, gebruiken we het voor alles. Maar er is geen schoon drinkwater in overvloed. Als we op deze manier doorgaan met het gebruik van water heeft een groot deel van de wereld in 2040 geen toegang tot schoon drink water meer. Landbouw, industrie en de vleesindustrie zijn grootgebruikers. En we pompen meer grondwater naar boven dat de aarde kan aanvullen.

Waarom maak jij je zorgen over dit probleem?
Water is ons meest waardevolle middel. We kunnen niet leven zonder water en er is geen vervanging voor water. Zonder water gaan we dood en de aarde ook.

Waarom moet het Lab Toekomstige Generaties hier volgens jou iets aan doen?
Ik denk dat het goed zou zijn wanneer mensen bewust zijn van dit probleem en erover gaan nadenken hoe we water anders kunnen gebruiken. We hoeven niet voor alles waar we water voor nodig hebben, schoon drinkwater te gebruiken. Als we ons daar bewust van zijn gaan we ook naar andere manieren van watergebruik kijken.

Het Lab Toekomstige Generaties kiest per jaar een aantal ingediende kwesties uit om onderzoek naar te doen. De kwestie van Cristel werd uitgekozen en wordt op dit moment onderzocht. De uitspraak wordt medio januari 2021 verwacht.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.